Pečene kozice, ob katerih se vam bodo pocedile sline

Za petkovo ribjo večerjo si privoščite slastne pečene kozice. Ta cenovno ugodna morska poslastica je kot nalašč za lahek in okusen obrok, predstavlja pa tudi zanimivo alternativo poletnim žar dogodivščinam.

Kozice so manjši raki, ki jih pogosto kupimo namesto dražjih škampov. Sicer niso tako sladke, a so še vedno okusne, lahke in se priležejo k različnim prilogam. Pripravimo jih lahko na različne načine, tokrat vam predstavljamo enostaven način za njihovo pečenje, ki bo ohranilo teksturo mesa in njihov okus.

Za krepak obrok za 4 osebe bomo potrebovali približno 100 kozic, ki jih najprej splaknemo pod tekočo hladno vodo. Glave odstranimo in iz njih naredimo dobro ribjo osnovo (če želimo), lahko pa jih zavržemo. Hitinasti oklep odstranimo, pustimo le skrajni del repa. Če ima posamezna kozica večjo žilico, le to odstranimo, saj je lahko grenka.

V ponev damo nekaj kapljic oljčnega olja in žlico masla. Kozice v več “rundah” popečemo, da so zlato zapečene. Navadno je dovolj, če kozice na vsaki strani pečemo do 4 minute. Kozice odložimo v posebno posodo in jih ohranimo tople. V ponev na koncu dodamo rezine česna, še malo masla in nasekljan peteršilj. S tekočino nato prelijemo kozice, ki jih hranimo v posodi.

Poleg pečenih kozic se odlično prileže bel kuhan riž ali na rezine narezana popečena polenta. Dober tek! 🙂

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja