Kaj jedo podgane?

Podgane so pogoste prebivalke kanalizacijskih jaškov, zlasti v večjih mestih, živijo pa tudi povsod drugod, kjer je dovolj hrane. Kaj jim gre v slast?

V naravi podgane jedo sadje, rastline in semena, najverjetneje so (večinoma) rastlinojede. Na drugi strani pa “mestne podgane” rade brskajo po smeteh in zaužijejo veliko mesa. Snedle bodo hrano za hišne ljubljenčke in kakršno koli človeško hrano, na katero naletijo. Zato je pomembno zagotoviti, da so viri hrane in zabojniki za smeti zavarovani, sicer se lahko populacija podgan hitro poveča in razširi svoj življenjski prostor tudi na območja, kjer jih navadno ni.

Podgane so vsejedi lovci, ki bodo pojedli skoraj vse, kar bodo našli. Zlasti jih privlačijo viri hrane, na katere se lahko zanesejo dlje časa, ne da bi pri tem porabili veliko truda in energije. V naravi jedo jagode, semena, oreščke, ptičje seme in odpadlo sadje.

Najboljši način, da se znebimo podgan, je iskanje in zatesnitev lukenj, po katerih lahko prilezejo v naš dom. Glede na sezono ustrezno pregledamo in zaščitimo okna in vrata, jaške, dimnike in druge stavbne komunikacijske vode.

Nato poiščimo morebitne vrzeli na območjih, kjer v vaš dom vstopajo komunalni vodi, kot so vodovodne cevi in električna oprema. Te reže zatesnimo s tesnilno maso ali jekleno volno. Na koncu zatesnimo vse razpoke in luknje na podzidku in temeljih. Če so razpoke dovolj velike, da jih lahko vidimo, so verjetno tudi pravšnje, da se skoznje izmuznejo podgane.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja