Slovenija, dežela snežnih plazov

Zimo 2020/2021 si bomo, poleg korona virusa in pogostih potresov, zapomnili tudi po obilnem sneženju in obsežnih snežnih plazovih. Na Kaninu so izmerili rekordno snežno odejo, ki je v višino merila več kot 6 m. V zadnjih dveh tednih je zlasti na območju Alp zapadlo ogromno novega snega, ki se na strmem terenu premika v dolino. Tudi v obliki snežnih plazov.

Zlasti pestro je v Posočju, kjer so obsežni snežni plazovi povsem odrezali od sveta številne zaselke v Logu pod Mangartom, Trenti in dolini Lepene. Domačini, tudi starejši, takšnih razmer ne pomnijo vsaj 70 let. Na Bovškem se je sprožilo vsaj deset snežnih plazov, gmota snega s seboj premika kamenje, drevesa in celo večje skale.

Pri odcepu za Lepeno je cesta že očiščena, prav tako na odseku nad Klužami. Kot poudarjajo predstavniki civilne zaščite in cestnega podjetja, smo lahko veseli, da pri sproženju plazov ni bilo poškodovanih ljudi. Debelino plasti najobsežnejšega plazu ocenjujejo na več kot 5 m. Poleg Posočja je trenutno zelo pestro tudi na Koroškem, predvsem na širšem območju Črne.

Lokalne oblasti občane in morebitne radovedneže pozivajo, naj se ne gibljejo v bližini plazov, saj so zaradi aktivnega premikanja smrtno nevarni.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja