Najboljši file brancina

Petki so čas za ribo. Slovenci imamo srečo, da imamo morje, v njem pa odlične brancine. Na voljo so gojeni, ne manjka pa tudi divjih. Pred tedni je ribogojec ujel slabih 10 kg težkega velikana. Dostikrat primejo na vabe, ki jih nastavljajo športni ribiči. Brancin je okusna morska riba in njegovo meso je kompaktno in zdravo. Kako ga najraje pripravimo mi?

Če ga ne ujamemo sami, ga lahko nabavimo v ribarnici ali neposredno od ribičev. Kupimo srednje veliko ribo, dolgo vsaj 30 cm. Če ga ne znami sfilirati sami, za to dejanje poprosimo ribiče ali zaposlene v ribarnici. Iz vsake ribe dobimo dva lepa fileja s kožo, ki jo prej zluskamo.

Pečenje

Fileje vzamemo iz hladilnika, splaknemo in osušimo s kuhinjsko krpo. Vzamemo zelo oster nož in z njim naredimo prečne zareze na strani s kožo. Zareze naj ne bodo pregloboke, morajo pa predreti kožo, ki zna biti kar trda. Fileje solimo in popramo.

V vročo ponev denemo žličko dobrega oljčnega olja. Počakamo, da se ponev segreje. Na vročo ponev položimo fileje s kožo navzdol. Zaradi vročine se file upogne, pretirano upogibanje preprečimo tako, da file s prstom potisnemo k ponvi. File na vsaki strani pečemo nekaj minut, da se zlato zapeče. Pazimo, da ribe ne preprečemo, saj izgubimo sočnost in veliko vitaminov! Filejev ne obračamo več kot enkrat, sicer tvegamo, da nam razpadejo. Ko se peka bliža koncu, denemo v ponev kocko masla, nanj pa pol stroka česna in vejico rožmarina. Ko se dobrote stopijo in okusi premešajo, s tekočino polivamo fileje.

Pečene fileje polijemo z oljčnim oljem in postrežemo s polento (dodamo ji lahko parmezan) ali pirejem. K odlični sredozemski jedi, značilni tudi za našo državo, se prileže domača malvazija. Dober tek in na zdravje!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja