Škržati ne godejo samo ob morju

Škržati nas spomnijo na brezskrbne poletne počitniške dni nekje ob morju. Godejo od zgodnjega jutra do poznega popoldne, njihova šumeča melodija se meša z zvoki valovanja morja ali vetra v krošnjah toploljubnih hrastov in borov. Škržati pa ne živijo le ob morju.

Škržati so srednje velike žuželke z jasno izraženimi krili, drobnimi očmi in značilno melodijo. Živijo v toplejših območjih Evrope in ponekod drugod po svetu. Samci se ob toplejšem vremenu oglašajo (cvrčijo) z odsekanimi glasovi, ki spominjajo na godenje kobilic, glasnost melodije doseže tudi jakost 60 decibelov.

Za življenje potrebujejo toplo okolje. Pri nas so razširjeni na Obali in v Istri, le redko jih lahko slišimo tudi drugod. Vsako leto lahko cvrčanje škržatov slišimo na več mestih v Ljubljani (Špica, na Brdu), domnevajo pa, da jih tja (začasno) naselijo neznani ljubitelji teh zanimivih žuželk.

Kot navajajo nekateri mediji, naj bi se pred leti turisti v eni izmed Provansalskih vasi pritoževali pri županu nad glasnim in zanje motečim oglašanjem škržatov. Župan jih je prepričeval, da so škržati in njihova melodija del pokrajine, kar pa turistov ni pomirilo. V drugo so predlagali celo, da bi se nad škržate spravili s kemikalijami.  Ker tudi to ni zaleglo, so kraj predčasno zapustili.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja