Najdražji slovenski les

Tudi letos februarja je v Slovenj Gradcu potekala licitacija oziroma dražba vrednejšega slovenskega lesa. Na licitaciji se zberejo ponudniki in kupci večjih količin kakovostnejšega lesa. Najvišjo ceno, rekordnih 11.575 EUR za kubični meter, je dosegel les gorskega javorja rebraša.

Licitacija poteka v pamečah pri Slovenj Gradcu že 15 let. Nanjo prihajajo ponudniki iz vse Slovenije in kupci iz celega sveta. Licitacijo organizirajo Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zavod za gozdove Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije. Na licitaciji trgujejo z lesom najvišjega kakovostnega in cenovnega razreda, surovina pa po uspešnem nakupu roma na vse konce sveta in v raznorazne izdelke: dodatke za prestižne avtomobile, jahte, orodja in instrumente.

Najpogosteje so prodajali les gorskega javorja, smreke, hrasta in velikega jesena. Veliko povpraševanja je bilo tudi po lesu črnega oreha, bresta, macesna, hruške in nekaterih drugih sadnih vrst. Povprečna cena je znašala 263 EUR za kubični meter lesa, najvišja pa je znašala kar 11.575 EUR.

Zaradi epidemije je bila letošnja udeležba nekoliko slabša od prejšnjih let, a še vedno zadovoljiva. Les, ki ga predstavljajo na vsakoletni licitaciji v Pamečah, je najvišje kakovosti, predstavlja pa manj kot tisočinko lesa, ki ga letno pridobijo s sekanjem v Sloveniji.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja