Skrivnostni divji petelin

Divji petelin, ta skrivnostna žival globokih gozdov, je naša in tudi evropska največja divja kura. Najlažje prepoznamo samca, ki z velikim črnim telesom in rdečo rožo na glavi vabi samico in brani ozemlje, kjer bo dvoril samici.

Divji petelini živijo pri nas na nadmorski višini 800 m in več. So redki, samotarji, zato ljudje nanje naletimo le poredko. Zaradi njihove samotarske narave se jih drži sloves skrivnostnih divjih živali.

Samice divjega petelina skrbijo za zarod same. Za razliko od samcev niso tako velike in pisane; perje imajo grahasto obarvano, oprsje pa imajo značilno rjavordeče opečnato obarvano.

Mladi divji petelini se prehranjujejo s proteini bogato hrano, denimo z ličinkami žuželk in njihovimi odraslimi predstavniki. Odrasli divji petelini so bolj rastlinojedi in prisegajo na poganjke, iglice in različne gozdne plodove. Ker je ta hrana težko prebavljiva, si pomagajo z uživanjem kamenčkov. Kot pravijo strokovnjaki, so najpogostejši kamenčki v želodcih divjega petelina iz kremena.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja