Regrat – zdrava pomladanska malica

Spomladi pogosto pomislimo na regrat. Ne le na regratove lučke, naravne “igrače” otrok, v katere smo kot kratkohlačniki pihali vsi in ugibali, kako daleč bo neslo njihova leteča semena, temveč na njegove zgodnje, mlade liste, ki so odlična poslastica.

Regrat je zdrav, saj vsebuje veliko vlaknin in železa. Pri nabiranju mladih listov (starejši so grenki) smo pozorni na to, kje jih pobiramo. Izogibamo se bližine cest, poti, kjer je veliko mačk, psov in drugih živali ter pognojenih kmetijskih površin.

Nekateri si regratovo solato pripravijo povsem asketsko, le s kombiniranjem kisa, olja, popra in soli. Mi predlagamo, da vanj dodate še katero od dobrot, ki nam jih ponujajo slovenske kmetije.

Regratova solata s krompirjem in pečeno slanino

Sami prisegamo na regratovo solato s kuhanim krompirjem in koščki pečene slanine. Jed, ki je lahko tudi samostojna (odvisno od količne), je naša domača, slovenska. Skrbno nabran in očiščen regrat operemo in osušimo. Denemo ga v veliko posodo, posolimo, popramo in dodamo kis in olje (lahko je tudi oljčno).

Posebej skuhamo krompir, v ponvi popečemo na koščke narezano slanino. Kose kuhanega krompirja denemo v solato. Nekaj koščkov pretlačimo z vilicami, saj se bo krompir tako lepše povezal z regratom in solatinimi sokovi. Solato poskusimo in dodamo začimbe po okusu. Ko je pripravljena, čezenj posujemo popečene koščke slanine. Dober tek!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Regrat – zdrava pomladanska malica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja