Skrivnosti izkušenega sulčarja

V člankih in blogih je bilo o sulčelovu napisanega že marsikaj. Zlasti pogosti so nasveti, kdaj loviti in s kakšnimi vabami ima ribič največ možnosti za uspeh. Prezrte pa so drobne podrobnosti, ki dostikrat odločijo med uspehom in neuspehom. Sulčelov je zahteven posel, kjer so detajli izjemnega pomena. O njih pišemo v nadaljevanju.

Resda velja, da so pogoji za sulčelov boljši, ko je zračni tlak nizek in je vodostaj povišan. A takšne okoliščine za popolno ribičevo zabavo še zdaleč niso dovolj. Izkušeni sulčar svetuje, naj ribiči kralje voda lovijo, ko imajo pač čas, skrbi pa naj prihranijo za detajle. Ja, hudič je v detajlih!

sulc-trzic-31-1-2014-105cm
Trofejnega sulca se bo ribič spominjal vse življenje. Pred ribolovom nikar ne pozabite na podrobnosti!

Začnimo kar pri obleki, regularen sulčelov namreč poteka jeseni in pozimi. Da vas ne bo zeblo, nikar ne pozabite na termo podobleko (majico, hlače, nogavice, tople gate …). Dobite jih v različnih trgovinah po Sloveniji, bogata ponudba z ugodnimi cenami pa je tudi na spletu. Ne skoparite niti pri zgornjih slojih oblačil. Nepremočljiva jakna naj bo topla, a ne predebela, da se boste v njej lahko neovirano gibali. Tudi žepi s pokrito zadrgo bodo dobrodošli. Obvezna je kapuca, pa ne kar vsaka, ampak takšna, na kateri je možno nastavljati odprtino za glavo oziroma zategovati elastiko in jo tako nastavljati glede na velikost vaše glave (in kape). Kapuca mora stati, kot bi jo na glavo pribili! Ko boste nekajkrat lovili v dežju in snegu in vam bo drsela gor in dol ter med tem zastirala pogled v vodo, boste slabe volje. Le-te si pa med sulčelovom ne smete privoščiti, pozornost mora biti ves čas sto odstotna.

Izjemno pomemben del je topla kapa s podlogo, ki ne sme dražiti lasišča. Pred nakupom povprašajte prijatelje ali pa kapo preizkusite, če se le da dalj časa. Ker je to eden cenovno ugodnejših kosov vaše opreme, jo seveda med letom lahko tudi zamenjate.

Rokavice! Pozabljene, prezrte, a izredno pomembne. Najboljše bi bile takšne, ki bi bile tanke kot koža, tople kot puhovka in nepremočljive. Najbližje opisanemu so potapljaške rokavice, na trgu pa dobite tudi precej dobrih iz toplega in nepremočljivega materiala, ki pa navadno prepušča vodo. Rokavice so namreč večinoma zašite in ne zavarjene. Pred nakupom se dobro pozanimajte in nikar ne tarnajte, če vas bo zeblo v roke. Bili ste opozorjeni!

Hlače in gamaše. Hlače so zelo pomembne. Predvsem naj bodo vzdržljive in na kolenih in nad njimi naj odbijajo vodo. Pred nakupom se pozanimajte tudi o impregnacijskih sredstvih, ki jih lahko nanesete na njih in tako podaljšate obstojnost v vlažnih pogojih. Gamaše so njihov podaljšek in niso uporabne le v snegu, temveč tudi, ko je rosa. V njih raje vložite malo več denarja, pred nakupom pa preverite, da vam ne bodo lezle s hlačnic in da imajo na spodnjem delu nameščeno močno zaponko (ki naj bo po možnosti iz jekla). Gamaše bodo varovale vaše noge pred vlago in toplotno izgubo, ki telesu odvzame veliko energije. V vlažnih dneh, pa najsi bo govora o snegu ali dežju, so na udaru prav noge. Če boste imeli hlačnice mokre, ali še huje, če vam bo za pohodne čevlje udarila voda, bo skrajno neudobno in … samo bog vam pomagaj!

Škornji ali hlače? Najbolje, da nabavite kar oboje, potem pa uporabljate le tiste, ki najbolje ustrezajo danim okoliščinam. Gumijasti škornji do razkoraka so lahko zelo dragi ali zelo poceni, odvisno od proizvajalca (in kakovosti). So zelo uporabni škornji, saj so vzdržljivi in z njimi lahko zakorakate v vodo, »v nulo« izkoristite ribolovno mesto in ujamete kakšnega sulca več. Njihova slaba stran je, da nas v njih navadno zelo hitro zebe, so neokretni (v njih težko hodimo), pa še v škornje lahko zaide voda, nas zmoči in pokvari dan. Hlače (muharske hlače) so na drugi strani lažje, v njih smo okretnejši, a so tudi bolj občutljive na mehanske poškodbe. Svetovali bi vam kombinacijo vrhunskih pohodnih čevljev z gamašami in gumijastimi škornji do razkoraka. Sicer pa – nikoli ne rinite v vodo, če je deroča!

thumb_hucho-huchen-fishing-2014-straza-sava-slowenien
Izkušeni sulčarji vedo, kako se streže rečem. Pred ribolovom nikar ne pozabite na podrobnosti!

Naglavna svetilka. Prijemi velikih sulcev se navadno dogajajo v zori ali mraku, torej v času, ko je svetloba zelo pičla (ali pa je popolnoma temno). Da se bomo v takšnih okoliščinah znali orientirati in premikati, potrebujemo naglavno svetilko. Pa ne kar vsako, temveč kakovostno, ki ima dobro svetilnost (merimo jo v lumnih), je lahka, nepremočljiva in nas na glavi ne bo motila. Pri naglavni lučki nikar ne »šparajte«, saj vas to lahko stane ulova, ali pa še česa pomembnejšega. V povprečju se cene kakovostnih naglavnih svetilk gibljejo med 50 in 80 EUR, v času akcij jih lahko dobite tudi bistveno ceneje, zato redno spremljajte znane proizvajalce.

Klešče za odpenjanje vab. Nikar jih ne pozabite doma! To boste obžalovali, ko boste ujeli sulca. Za razliko od splošnega mnenja med ribiči klešče za odpenjanje niso namenjene udobju ribiča, temveč čim manjšemu trpljenju ribe. Klešče naj imajo razmeroma velike čeljusti in udoben ročaj, ki naj ne drsi. Pred uporabo si nataknite rokavice, zavarujte ribo, nato pa z močnim in hitrim sunkom snemite trnek iz gobca. Prihranite ribi nepotrebno mrcvarjenje!

Zaponke (karabini). Kar vsaka zaponka iz trgovine ne bo dobra, četudi ustreza zahtevani nosilnosti. Kupite le izjemno močne zaponke, ki jih doma po potrebi tudi preizkusite. Na njih navežite laks, vmes lahko dodate tudi t.i. shockleader, predrvico za blaženje sunkov pri zategih. Uporabljajte le močne vozle, denimo univerzalnega – navodila zanj so tule. Med zategovanjem vozla laks navlažite.

Trnki. To bomo zapisali še tisočkrat, pa verjetno še ne bo dovolj: vedno uporabljajte le izjemno ostre in močne trnke! Zelo dobri so model »spark point«, velikost #1 bo kar pravšnja.

Za toplo pijačo bo poskrbela vzdržljiva termo steklenica. Dovolj bo, če doma vanjo shranite 0,75 L vročega čaja. Vsake toliko časa popijte kozarec in preživeli boste še tako mrzel dan. Izogibajte se žganim pijačam, saj vam bodo razširile žile in se boste (v nasprotju s splošnim prepričanjem) še hitreje ohladili.

Dober prijem in pamet v roke! Je še kaj, na kar bi veljalo opozoriti? Sporočite nam v komentar.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Skrivnosti izkušenega sulčarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja