Ribiči in davčne blagajne

Zaradi omejevanja sive ekonomije in utaje davkov bo z januarjem 2016 v Sloveniji obvezna uporaba t.i. davčnih blagajn. Davčne blagajne bodo obvezne za vse subjekte, ki poslujejo z gotovino, torej tudi za ribiške družine. Kako bo obvezna novost vplivala na njih in posledično na vse ribiče, pišemo v nadaljevanju bloga.

Ideja o davčnih blagajnah ni nova, s pridom jih uporabljajo tudi nekatere sosednje države. Zaradi skrbnejšega pobiranja davkov in preprečevanja izogibanja njihovega plačevanja bodo davčne blagajne obvezne tudi v Sloveniji, in to že z začetkom prihodnjega leta!

Oglejte si tudi FURS-ov vodnik o davčnih blagajnah (PDF).

bvr
Bloki vezanih računov se počasi poslavljajo!

Davčna blagajna je navadna blagajna ali program, ki ima vgrajeno posebno nadzorno enoto, ki dokumentira izdane račune. Ob njegovi izdaji omogoča takojšnjo povezavo s Finančno upravo Republike Slovenije (FURS), zato goljufanje in spreminjanje računov ne bo več mogoče. Izjem, za katere obveznost uporabe davčnih blagajn ne bo veljala, je zelo malo, med njimi pa so podjetja, ki množično izdajajo račune v določenih dejavnostih in še nekateri. Za ribiške družine, ki poslujejo z gotovino, bo uporaba davčnih blagajn obvezna! Veljalo bo sicer prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2017. V tem obdobju se bo zavezanec prosto odločal, ali bo uporabljal davčno blagajno, ali pa bo ostal v sistemu blokov vezanih računov. V zadnjem primeru morajo zavezanci podatke o izdanih računih v desetih delovnih dneh od dneva izdaje računa FURS-u poslati preko sistema eDavki.

Predvidene globe za kršitve določb Zakona o davčnem potrjevanju računov so med 1.500 EUR in 75.000 EUR za samostojne podjetnike in posameznike, ki opravljajo dejavnost, med 2.000 in 150.000 EUR za pravne osebe (to so RD!) ter med 800 EUR in 20.000 EUR za njihove odgovorne osebe (to so predsedniki RD!). Kazni so visoke, zato se tveganje bržkone ne bo izplačalo.

Kako bo novost vplivala na ribiče?

Ko bo ribič dovolilnico plačal, bo moral prejeti tudi račun, bodisi natisnjen s pomočjo potrjene blagajne, bodisi iz bloka vezanih računov in tega imeti pri sebi vsaj še nekaj časa, namreč 17. člen Zakona o davčnem potrjevanju računov predvideva tudi prekršek kupca (ribiča)! Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek kupec blaga oziroma prejemnik storitve, če ne prevzame in zadrži računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oziroma ga na zahtevo ne predloži pooblaščeni osebi (Vir: ZDavPR). Ribiči, po nakupu ribolovne dovolilnice, ki jo boste plačali z gotovino, račun obdržite vsaj do izhoda iz prostora, kjer ste dovolilnico kupili, svetujemo pa vam, da imate račun pri sebi ves čas ribolova oziroma ves čas trajanja veljavnosti dovolilnice.

Kaj morajo storiti ribiške družine?

Nekatere bodo začasno ostale v sistemu blokov vezanih računov, druge bodo nabavile davčne blagajne, nekatere pa bodo uporabile naš sistem RibiskeKarte.si, ki omogoča elektronsko izdajo in lahko vse karte izdajajo preko njega, tako na sedežu družine, v ribiškem domu in na prodajnih mestih njihovih posrednikov. S tem bodo že opravili prehod na elektronsko poslovanje, kar jim bo močno poenostavilo in olajšalo poslovanje. Če vas sistem podrobneje zanima, nam pišite.

Kako ste zadevo rešili v vaši ribiški družini? Izkušnje nam zaupajte v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja