Sezona gob je tu. Na kaj moramo biti pozorni?

Bliža se jesen, tradicionalno obdobje, ko radi nabiramo gobe. Ker je Slovenija bogata z gozdom in podobnimi življenjskimi okolji gob, imamo pri nas kar dobre možnosti za njihovo nabiranje. Na kaj vse moramo biti pozorni, da se naša strast ne bo sprevrgla v tragedijo? 

Da bo gobarjenje prijetno, moramo upoštevati 5 osnovnih pravil.

Nabiramo le gobe, ki jih poznamo

Želja je, da se izognemo zastrupitvi z gobami. Nabiramo le tiste gobe, ki jih poznamo in za katere vemo, da so užitne. Če gob ne poznamo, jih pustimo pri miru, dotikamo se jih le pod nadzorom strokovnjakov pa še to na organiziranih pohodih, katerih cilj je spoznavanje (za nas novih) vrst gob. Gob v nobenem primeru ne brcamo ali teptamo!

Zaščitene vrste pustimo pri miru

Gobe, ki so na zavarovanem seznamu, pustimo pri miru. So redke, poleg morebitne (nekdanje) kulinarične vrednosti pa imajo še večjo vrednost za okolje, zato jih le občudujemo, morda fotografiramo, nikakor pa ne trgamo. O tem ozaveščamo tudi druge gobarje in ostale obiskovalce gozda.

Nabiramo le na terenu, ki ga dobro poznamo

Ali pa se opremimo z zemljevidom in kompasom. Z moderno opremo si ne bomo kaj dosti pomagali povsod, kjer je telefonski signal slab ali pa ga sploh ni. Prav tako pazimo, ko nismo sami, da imamo partnerja – nabiralca vedno na očeh. Niso redki primeri, ko so se v določenih okoliščinah izgubili tudi izkušeni gobarji. Najpogosteje se to zgodi med dežjem, zvečer in na enoličnem terenu, denimo na ravnini, poraščeni s smrekami, kjer se je še posebej težko orientirati.

Pred vstopom v gozd se pozanimamo, kje lahko pustimo avtomobil. Dostikrat se sicer v gozd lahko odpravimo peš ali z javnim prevozom, vedno pa to le ni mogoče, zato je pomembno, da sledimo redu tudi pri parkiranju.

Omejena dnevna količina gob

Po zakonu smemo nabrati le 2 kilograma gob na osebo na dan. Tega se držimo, saj so gobe naravno bogastvo, ki ni na voljo v neomejenih količinah.

Način nabiranja je izjemno pomemben

Gobe vedno odrežemo z nožem tako, da je goba čim bolj vidna kot celota. To je še posebej pomembno pri nekaterih vrstah užitnih mušnic.

Gobe shranimo v tršem predmetu, denimo v pleteni košari, ki omogoča, da goba nadaljuje s širjenjem spor. Uporaba plastičnih vrečk je za prenašanje gob prepovedana!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja