Poznaš razliko med zalazom in lov s preže?

V Sloveniji sledimo germanskemu načinu lova na visoko in nizko divjad. Za razliko od angleško in francosko govorečega sveta, kjer dajejo prednost pogonu in drugim družabnejšim načinom lova, sta pri nas najpogosteja načina zalaz in lov s preže.

Zalaz

Lov na zalaz je pri nas najbolj priljubljen. Ne brez razloga, saj gre za izjemno zanimiv način lova, ki je tudi fizično zahtevnejši. Gre za to, da lovec sam ali s partnerjem raziskuje lovišče, plen pa pričakuje povsod tam, kjer se najpogosteje giblje in prehranjuje.

Izbira časa, ko gremo na zalaz, je predvsem odvisna od vrste divjadi, ki jo lovimo, in letnega časa, a ga najpogosteje izvajamo v zgodnjih jutranjih in v večernih urah. Zalaz pride v poštev v vseh naših loviščih.

Lov s preže ali z mesta

Lov s preže ali z mesta je primeren za tiste lovce, ki radi v tišini z mesta opazujejo okolico.

Gre za izjemno miren, tih in lep način lova, pri katerem opazimo popolnoma vse podrobnosti in lepote narave. Da bi se divjad počutila varno, prihajamo in odhajamo na prežo izjemno tiho in zbrano.

S preže ali z mesta lovimo povsod, kjer se divjad pogosteje zadržuje, to pa je blizu njihovih poti (stečin), na mestih, kjer se pasejo, prehranjujejo ali pijejo (kaluže) in na različnih prehodih.

Lov s preže smemo izvajati v vseh loviščih pri nas, v poštev pa pride v različnih letnih časih, odvisno od lovne dobe posamezne divjadi.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Poznaš razliko med zalazom in lov s preže?

  • 18/09/2020 pri 10:10
    Permalink

    Kultura lova mora biti na nivoju in Slovenci smo lahko ponosni na lovsko kulturo.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja