Muharjeva jesen

Jesen je imenitna že zaradi barv, ki sijejo v krošnjah dreves, posebna pa je tudi zaradi prijetnega, a ne nujno enostavnega muharjenja, ki nas čaka v tem letnem času.

Vodostaji tekočih vodah se v zgodnji jeseni navadno umirijo, ozračje pa že toliko ohladi, da se zdi, da celotno stvarstvo zadiha. Olajšanje bržkone začutijo celo ribe, tudi tiste klasične muharske, zato je muharjenje v obdobju, ko se poslavlja poletje in se dnevi vztrajno krajšajo, lažje kot v žgočih poletnih popoldnevih. A ne gre vse tako zlahka.

Tudi jeseni je zelo pomembna priprava na muharjenje

Ribe so, zlasti v obleganih revirjih, že navajene vseh mogočih posnetkov umetnih muh pa tudi silhuete ribiča, zato so previdne in se ne dajo pretentati kar tako. Kljub dejstvu, da je konec avgusta večje deževje morda spralo rečno korito, ribe ne bodo prijemale tako samozavestno, kot v zgodnjih spomladanskih mesecih.

Ribič bo zaradi tega prilagodil pribor, razmislil o taktiki ribolova in pripravil prilagojeno paleto umetnih muh, ki bodo, kot vedno, ključ do uspešnega zaključka ribolovnega dne.

Zgodnja jesen

V toplih dneh je lahko ribolov še vedno dober tudi pod večer, razen, če se nad vodo zavleče megla. V določenih revirjih, denimo pri Vrhniki, pravijo, da ko zapiha “barjanski veter”, se nad reko prikrade meglica, ribolov pa je slab. Takrat se raje odpravimo domov ali v pivnico, razen, če smo se namenili loviti točno določeno večjo ribo, za katero menimo, da bo zvečer aktivno plenila.

V ta namen uporabimo različne manjše potezanke, s katerimi lahko sicer uspešno lovimo tudi čez dan in ob nižjem vodostaju. Nekateri domači avtorji in številni ribiči s pridom ugotavljajo, da so manjše in lažje potezanke ob primernem predložku (malce dlje od ležišča ribe) zelo uspešne tudi jeseni.

Potezamo zlagoma, lahkotno, brez sunkovitih gibov. Glede tega imamo več svobode, kot vedno, v hitrejših alpskih vodotokih. Med naše najljubše potezanke za muharjenje v jesenskem času sodijo posnetki manjših ribic, najsibodo izdelani iz zajčje ali srnine dlake. Če želimo, jih lahko opremimo z detajlom oči, ni pa nujno. Najpomembnejša je lahkost vabe, da v vodi plava kar se da naravno.

Posnetki ličink

Klasični posnetki ličink (nimfe), ki jih moramo imeti v muharski škatlici, so ličinke modrokrile zelenke (olivne ali rjavkaste barve), posnetki postranic (olivne do bele barve, odvisno od dna vodotoka, kjer lovimo) in šaševe pupe. Nekatere primerke postrvi bomo v tem času še vedno pretentali z dvigom posnetka ličinke, klub temu, da določena skupina žuželk ne roji, ribo še vedno privlači gibanje.

Vloženke bomo jeseni uspešno lovili z domišljijskimi posnetki ličink, denimo princem in manjšimi krtačniki, ki lahko delujejo tudi kot potezanka.

Lov s posnetkom črne mravljice bo tudi jeseni lahko zelo dober
Suhe muhe

Na hitrih odsekih kraških rek bodo zelo uspešni večji posnetki rdečkastih enodnevnic in šaši, zvezani iz srnine dlake. V škatlici ne smejo manjkati Fratnikove puhovke v različnih barvah in velikostih (od #16 pa vse do #22).

Številni pohvalijo ribolov z vzpenjači, preizkusimo pa lahko tudi klinkhamerje in različne suhe muhe v padalski izvedbi (angl. parachute). V toplih dneh, ko je okoli nas še veliko žuželk, ne pozabimo na zahajalke. Med njimi bodo dober zalogaj za postrvi tudi mravlje, ki jih ob naših rekah ne manjka. In kobilice!

Na katere umetne muhe pa v jesenskem času prisegaš ti? Se na ribolov pripraviš? Napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Muharjeva jesen

  • 18/09/2020 pri 10:09
    Permalink

    Jesen je meni najlepša. Tudi visoke vode se ne smemo ustrašiti, saj lahko prinese trofejo.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja