Ribolov soma na Vipavi odprt tudi maja in junija!

Som je v Vipavi (RD Renče) odprt tudi maja in junija, saj je tam to tujerodna vrsta.

Kljub dejstvu, da je Vipava razmeroma majhna reka, ponuja njen habitat odlične pogoje za življenje somov. Potopljena drevesa, vodno razstlinje, različne hitrosti vodnih tokov in izmenjujoča globina vode nudijo tem plenilcem vse, kar potrebujejo, da se v okolju počutijo na vrhu prehranjevalne lestvice.

Som iz Vipave (RD Renče) – 187 cm, 36 kg
Kdaj loviti?

Ko se vodostaj reke zaradi deževja dvigne in se voda obarva rjavo, se somi najraje odpravijo na lov. Vipavski somi niso izbirčni in jih ribiči z nekaj znanja ujamejo na vse vabe, tako umetne z vijačenjem, kot v nočnem času s talnim ribolovom na jetra, deževnike ali mrtvo ribo. V zadnjih letih so domači ribiči pri lovu soma uspešni tudi z bučkanjem (udarjanjem ob gladino s posebno palico za bučkanje). Na celotnem območju ciprinidnega revirja reke Vipave se lahko ribolov izvaja tudi iz čolna. Prednost reke Vipave je za ribiče v tem, da som v tem okolju, skladno z Ribiško-gojitvenimi načrti, nima varstvene dobe in ga je mogoče uspešno loviti tudi v mesecu maju in juniju.

Kje loviti?
Som zavidljivih mer iz Vipave (RD Renče)

Dostopnost reke Vipave se je z leti precej spremenila. Vsakemu ribiču, ki želi dati vse od sebe in biti uspešen, priporočajo, da se na ribolov odpravi s čolnom. Le tako bo lahko izkoristil vse tiste kotičke, kjer se skriva največ somov. Še posebej so zanimivi predeli od vasi Bilje do Mirna, kjer je reka tudi globlja.

Ribič lahko z vozilom dostopa do vsakega jezu (jez v Biljah, jez v Orehovljah, Jez v Mirnu), kjer lahko v vodo postavi čoln in parkira avtomobil. Za nočni ribolov pa se lahko postavi na neko mesto ob reki in izvaja talni ribolov. Za ribolov z brega priporočajo območje pritoka potoka Oševljek v Renčah do jezu v Renčah ter nekatera območja pod jezom v Renčah skupaj z mrtvim rokavom neposredno v bližini Goriških opekarn. Dobra lovna mesta so tudi na izlivu Lijaka in desnem bregu Vipave gorvodno od jezu v Vrtočah. Na tem odseku so največji somi pri zaselku Jarebišče.

Nekateri ribiči iz drugih krajev v Sloveniji že vrsto let prihajajo na reko Vipavo na ribolov soma, ki ga tudi uspešno lovijo. Vedno bolj se Vipava uvelja kot “somarska voda” z zanimivim potencialom.

Som (Silurus glanis Linnaeus) so v ciprinidni del reke Vipave vložili konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Njegova naloga naj bi bila, da izredči izredno veliko število osebkov v reki Vipavi živeče alohotne donavske podusti, ki so jo v reko vložili v začetku petdesetih let. Somu reka Vipava zelo ustreza, saj se je v teh letih tako razmnožil, da je v Vipavi sedaj že škodljiv. Ribiči že dlje časa beležijo ulove rib preko dveh metrov v dolžino in s težo preko petdeset kilogramov. Največji in najtežji ulovljeni som je meril 254 cm, njegova teža pa je bila 74 kg. Pričevanja ribičev in potapljačev sporočajo, da merijo v Vipavi živeči somi tudi preko tri metre v dolžino!

Vabljeni na ribolov somov na Vipavo (RD Renče). Dovolilnice lahko kupite tukaj.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Ribolov soma na Vipavi odprt tudi maja in junija!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja