5 najuspešnejših umetnih muh za lov lipana po našem izboru

16. maj je za mnoge muharje svojevrsten praznik, saj se takrat v Sloveniji prične sezona lova lipanov. Ob in v vodi je že veliko različnih skupin žuželk, temperature se višajo in lipani so po drsti v zgodnjih spomladanskih mesecih zelo aktivni. Tokrat pišemo o petih skupinah umetnih muh, ki jih za ribolov lipanov najraje uporabljamo, saj so zelo uspešne.

Lipani resda ne zrasejo zelo veliki, vendar so izbirčni. Večje primerke je težko ujeti, zato jih ribiči cenijo in radi lovijo. V Sloveniji je lipanski lov dovoljen le z umetno muho, zvezano na trnku brez zalusti ali s stisnjeno zalustjo. Občasno lipan prime tudi na druge vrste vab. Ribiči jih pogosto ujamejo med beličarjenjem platnic in drugih belic, v redkejših primerih prime tudi na potezanko, blestivko ali druge manjše vrste umetnih vab.

Ciljno se lipana lotimo le s tehniko muharjenja in umetno muho. Vse umetne muhe niso enako uspešne. Dobro bomo lovili tudi najizkušenejše in stare lipane, če bomo imeli v škatlici predstavnice naslednjih skupin umetnih muh: manjše mikačice (suha in mokra izvedba), puhovke in manjše posnetke ličink. Splačalo se nam bo, če bomo pripravili tudi najmanjše izvedbe omenjenih skupin umetnih na trnkih velikosti #18, #20 ali celo #24 ter široko paleto njihovih barvnih odtenkov (od sive, rjave do črne). Sami najraje lovimo z umetnimi muhami, ki jih opisujemo spodaj.

Ena od izvedb Fratnikove puhovke
Fratnikova puhovka

Pravzaprav bodo dobre vse vrste puhovk, le dovolj majhne morajo biti in prave barve. Fratnikovo puhovko je svetovna muharska srenja vzljubila zaradi njene učinkovitosti in preproste izdelave. Njen avtor je Slovenec, Marjan Fratnik, zato smo nanjo lahko še posebej ponosni. Z njo je v domačem Posočju in drugod lovil lipane in postrvi. V angleško govorečem svetu jo poznajo pod imenom F-Fly.

Gre za umetno muho, ki je za vezavo zelo preprosta. Potrebujemo mastno peresce mlakarice, trnek in malo črne svile (ali katerekoli druge barve, le rumena ne sme biti, kot je zapovedal njen avtor). Muha odlično posnema široko paleto krilatih žuželk, puhasto račje peresce pa je dobro v suhi ali mokri obliki. Lipani bodo dovolj majhno Fratnikovo puhovko v ustreznem barvnem tonu le redko zavrnili. Če pokažejo zanimanje, a je ne vzamejo, zmanjšujte velikost trnka. Poskusite tudi z malce drugačnim barvnim odtenkom ali pa muho potopite v vodni film.

Klasična hoflandovka. Rep ni potreben!
Različne prelke in levinke

Gre za posnetke enodnevnic v dveh razvojnih stopnjah, ki jih izdelamo s petelinjim perescem. Od prelk najraje lovimo s hoflandovko, ki jo zvežemo v temno rjavih ali rdečkasto rjavih odtenkih. Na majhnih trnkih velikosti #20 do #24 je to zelo uspešna umetna muha, ki se ji ne bo mogla upreti niti previdna postrv. Rdečkasti dodatki na muhi dostikrat spodbudijo lipana, da se muhi vsaj približa. Tako ni čudno, da so uspešne tudi povsem domišljijske muhe, denimo rdečerepka ali celo rdečeprejka, ki velja za klasično postrvjo muho.

Dobro se obnesejo tudi posnetki levink v odtenkih sive modrine, denimo modrokrila zelenka (BWO) ali rojenka. V sivi izvedbi posnemajo omenjene muhe tudi komarje, v črni pa mravljice, zato so možnosti zelo velike in omejene le z ribičevo domišljijo.

Ena od številnih izvedb klasične ajdovke
Ajdovka

Ta preprosta in stara umetna muha posnema ličinke različnih vodnih žuželk in druge hrane, ki tekne lipanom. Z njo se bomo lotili tistih izbirčnežev, ki se na gladino ne dvigujejo. Načeloma je to le malo obtežena, celo zelo lahka umetna muha, zato z njo lovimo na plitvejših predelih, morda v odsekih, kjer ribo dobro vidimo in lahko zategnemo, ko menimo, da jo je pobrala.

Njen avtor, Frank Sawyer, je z njo lovil postrvi, a se lačni lipani nad njo ne bodo prav nič zmrdovali.

Zajčje uho

Če se bomo odločili za ribolov s posnetkom ličinke na večjih globinah ali v curku, kjer se mora muha hitro potopiti in doseči določeno globino, bomo pogosto raje kot po ajdovki posegli po zajčjem ušesu. Ta klasični posnetek ličinke podobno kot ajdovka posnema številne vodne žuželke v stadiju ličinke.

Zvežemo ga na trnke različnih oblik, uporabimo volframovo kroglico ali dodatno obtežitev s svinčeno žico. Izdelamo rep, telo in oprsje, pri tem najpogosteje uporabimo različno kosminje, denimo veveričje. Dobre so različne barve, črna, siva, rjavkasta. Zajčje uho je vsestranska in izjemno uspešna umetna muha, ne le za lov lipanov, zato enostavno ne sme manjkati v škatlici izkušenega muharja ali začetnika.

Postranica

V vseh zdravih vodotokih, kjer živijo lipani, je pri dnu veliko postranic. Ta red rakov je zaradi kaloričnosti redno na jedilniku muharskih rib, tudi lipanov. Veliko jih je, zato jih imajo radi. Nič čudnega, da so uspešni njihovi posnetki. Nekateri so zelo lepo izdelani, iz posebne smole, ki v vodi ne nudi toliko odpora in še hitreje potone. Z njimi lovimo pri dnu, zato je teža te umetne muhe zelo pomembna. Ni treba, da so iz smole, lahko jih izdelamo iz kosminja in folije, ki jo napnemo čez hrbtišče trnka od zavoja proti ušescu. Dobro je, če iz petelinjega peresca naredimo noge, priporočamo pa, da posnetek postranice vedno izdelamo na kosirniku, to je trnku z izbočenim zavojem.

Posnetke postranic najpogosteje zvežemo v svetlih rjavkastih tonih, izjemno uspešna pa je tudi olivna barva.

Katere pa so tvoje priljubljene lipanske muhe? Napiši v komentar.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • store.bluequillangler.com
  • troutline.ro
  • activeanglingnz.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja