Postrvji kanapeji

slasten-kanape

Sestavine (za predvidoma 6-8 kanapejev:

– 2 postrvi
– 2 jajca
– moka
– cca. 2dl mleko
– 15 večjih listov sveže bazilike ter nekaj manjših
– manjša kisla smetana ali smetana za kuhanje
– tartufata
– 2dl belega vina
– olivno olje
– sol

Najprej pripravimo fritajo iz bazilike. Mleko, moko, jajca ter sol zmešamo v gostejšo maso (kakor za palačinke) ter tik pred pečenjem vanjo dodamo še na drobno narezano svežo baziliko. Vse skupaj vijemo v vročo ponev. Najprej se zapeče na eni strani nato obrnemo še na drugo. Med tem, ko se peče fritaja, se lotimo postrvi.

Postrvi najprej očistimo in filiramo brez kosti ter filejem odstranimo kožo. Iz le-teh narežemo približno centimeter debele trakove ter jih ovijemo v krog (kolut) in prebodemo z zobotrebcem, da ohranijo želeno obliko. Zavremo močno slano vodo, ki jo tik pred vreliščem odstavimo in vanjo položimo naše oblikovane trakove iz postrvi. Pustimo jih noter le toliko časa, da meso zakrkne (manj kot minuto, toliko, da postane nežno bele barve).  Nato zvitek odmaknemo iz vode ter ga za kakšno minuto pomočimo v belo vino, v katerega smo dodali sol in kanček olivnega olja in bomo s tem dodali kanček prefinjenega okusa.

V tem času se nam je fritaja že naredila in jo narežemo na želene kose, ker bo služila kot posteljica za naše kanapeje. Na posamezno posteljico položimo zvitke iz postrvi ter njim pazljivo odstranimo zobotrebce.

Ker pa moramo jedi dodati še pridih prefinjenega okusa, dodamo še omako, kateri je osnova tartufata, ki smo jo razredčili s smetano (kislo ali za kuhanje). PAZLJIVO! Razmerje med tartufato in smetano naj bo takšno, da ne bo okus tartufov prevladoval nad ribo. Za lepši izgled omako v tankih linijah nadevamo na stike med zvite trakove postrvi ter jo za velikost majhne žličke položimo na sredino zvitka.
postrvji-kanapeji

kanape-iz-ribjega-mesa-ribe-postrvi
Jed postrežemo hladno.
odlicni-ribji-kanapeji

Dober tek!

Peter Kodre

seafishingslovenia.com | Peter Kodre, zgodovinar in ljubitelj morja. Ribič od malih nog, uspešen tekmovalec in dolgoletni član slovenske reprezentance za ribolov na morju. Več let uspešno svetoval strankam obalnih ribiških trgovin. Znanje ponuja tudi v praksi, od leta 2013 s svojim čolnom spremlja ljudi na morski ribolov po slovenskem morju.

One thought on “Postrvji kanapeji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja