Riba ne pozna varstvene dobe

Riba ne pozna varstvene dobe, tako kot krave ne vedo, da je nedelja in petelini, da je bila premaknjena ura. Ljudje oz. ribiči pa to vemo, zato je prav, da se držimo predpisov, ki smo jih uvedli z določenimi namenom.

Mogoče je najboljše, da se za začetek vprašamo zakaj smo v ribištvo uvedli določene predpise. Izmed vseh bi se rad v tem blogu skoncentriral predvsem na varstvene dobe, ki so ključne za nemotene življenjske procese pri ribah. Tako kot veliko živih bitji se tudi številne ribe razmnožujejo oz. drstijo le v določenih časovnih obdobjih, ki najbolj ustrezajo njim, posledično pa tudi zarodu. Kot to vemo iz strokovne literature in opazovanj ribe v času drsti močno spremenijo obnašanje, včasih pa tudi obliko in barvo. Takšne ribe postajo bolj teritorialne oz. napadalne, spremenijo pa tudi življenjske navade, kot sta prehranjevanje ter življenjski prostor. Posledice takšnih sprememb v obnašanju lahko opazimo tudi ribiči, saj takšne ribe običajno popadajo vse kar se giblje v njihovi bližini.

Poleg rib pa je v tem času na udaru tudi ribji zarod, ki s težka kljubuje naravnim pogojem, kaj šele neprevidnim ribičem, ki bredejo po vodnih prostranstvih, pri tem ne pazijo na drstne jame in nebogljene mladice. Z lovom rib, ki niso v lovopustu in neprevidnim brodenjem po vodi lahko drastično vplivamo na življenje rib, možnost razmnoževanja ter njihovo nadaljnje potomstvo.

Končna odločitev je torej postavljena na nas same. Sami se moramo odločiti ali bomo spoštovali naravo ter ji omogočili nadaljnji razvoj ali bomo iz sebičnih in neučakanih želja uničevali to kar nam je bilo dano. Ali je res tako težko počakati še kak mesec ali dva, da ribe zaključijo z drstjo? Ali ne moremo paziti, da med hojo po vodotokih povzročamo čim manj vznemirjenja ter uničenja drstnih jam? Ali se ne moremo umakniti iz območja, kjer je pretežen del rib, ki so izven ribolovne sezone? Moramo res utrujati ribo v nedogled, le da se lahko na koncu pred vsemi pohvali z izčrpanim bitjem, ki mu sledi zato pogin? Pravim ribičem se teh enostavnih pravil nebi smelo biti težko držati.

Seveda pa se marsikomu, ki se drži pravil in bi rad povzročil čim manj nevšečnosti sem pa tam zgodi tudi to, da ujamejo ribo, ki je v varstveni dobi. Tem bi predlagal, naj ribo v čim krajšem času odpnejo ter vrnejo nazaj v vodo, po možnosti brez prijema in nepotrebnega dolgotrajnega slikanja izven vode.

 

Ostala obvezna čtiva:

 

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

 

2 thoughts on “Riba ne pozna varstvene dobe

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja