Nazaj v vodo, na krožnik ali na steno?

Nobena druga tema ne vzbudi toliko polemik in debat pri rbičih, kot to stori tema o C&R (ujemi in spusti) ali uplenu ribe. Zato sem se odločil, da spišem kratek blog o 1000 krat že premleti temi. Le to pa bom poskušal predstaviti iz obeh vidikov, kar se da objektivno. Pri tem bo seveda poudarek na legalnem ribolovu. Dejstvo je, da lahko ribič na večini voda, z izjemo nekaterih omejitev (npr. dolžina, teža, vrsta) in pa C&R odsekov, iz vode odvzame določeno količino rib. Ali je to dobro ali slabo?

10301539_10202001396178424_8427762114784556168_n

No pa poglejmo zakaj je to lahko koristno. Če iz vode odvzamemo ribo s tem sprostimo mesto, kar pomeni, da imajo druge ribe več hrane, posledično boljšo možnost za razvoj. Uplenjena riba je lahko tudi tujerodne vrste, kar pomeni, da z njenim odvzemom odstranimo “vsiljivca”, ki prvotno ni spadal v to vodno telo, s tem pa si lahko opomorejo tudi domorodne vrste. Riba, ki je odvzeta lahko predstavlja tudi močnega predatorja, ki za svojo rast in razvoj “počisti” veliko količino preostalih rib, ki pa so z njenim odvzemom spet varne. Seveda se vse te poseledice običajno poznajo šele pri večjem številu odvzetih rib. Poleg tega pa lahko ribe predstavljajo tudi zdrav, kulinaričen obrok , ki smo ga z nakupom dovolilnice v kočni fazi tudi plačali.

Fotografija-0196

Sedaj pa poglejmo zakaj je koristen C&R. Tu gre predvsem za ohranjanje rib in večje število kapitalnih primerkov. Namreč ribe za svojo rast potrebujejo veliko časa in energije, ki gre v primeru izplena v nič oz. to prinese veselje le uplenitelju. V primeru, da riba zdrava zaplava nazaj, pa lahko ta predstavlja še obilico užitkov za ostale. Ribe se v svojem življenskem ciklu tudi večkrat drstijo. Torej več rib več mladic in kot je to znano imajo večji primerki odlične gene za nadalen razplod. Z vrnitvijo domorodne ribe pa lahko le tej pomagamo pri ohranitvi vrste.

C&R2

Izbiro prepuščam vam. Rad bi pa poudaril, da se v primeru prve ali druge opcije, le te lotimo pravilno in s spoštovanjem. Če se odločite, da boste ribo uplenili to storite hitro in brez trpinčenja. V primeru, da se odločite za sistem C&R pa pazite, da z ribo rokujete lepo in pravilno ter ji s tem zagotovite čim boljše pogoje za nadalno rast in razvoj.

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

One thought on “Nazaj v vodo, na krožnik ali na steno?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja