Rasti so začele okusne lisičke

Maja in junija ponekod že poženejo prve lisičke, pogoste in priljubljene gobice. Imajo prijetno aromo, zato jih radi uporabljamo v kuhinji, zamenjava s strupenimi gobami pa zaradi značilnega videza skorajda ni mogoča.

Lisičke sodijo med gobe nelističarke, saj na spodnji strani klobučka nimajo lističev kot na primer mušnice, temveč imajo žilice.

V Evropi rastejo od Skandinavije do Sredozemlja, razširjene pa so tudi ponekod v Severni Ameriki. Mlade gobice imajo izbočen klobuček, ki je spodvihan. Starejše gobe, ki zrastejo do 10 ali 12 cm v premeru, imajo lijakast klobuk in so mehkejše, a tudi bolj aromatične.

Lisičke so v običajnih razmerah rumene in na otip vlažne. Ob suši, ki je poleti pogosta, izgubijo del rumenega pigmenta in so blede, na otip pa postanejo suhe.

Meso lisičk je belo, diši po marelicah, korenju in karotenoidih. Lisičke so najpogostejše v iglastem gozdu, v jedi pa so najboljše, ko so sveže. Pri zamrzovanju izgubijo aromo, pri sušenju pa postanejo celo grenke in niso okusne.

Lisičke najpogosteje pripravimo z jajci, v zelenjavni juhi, blagi omaki poleg pustega mesa (kjer najbolje začutimo njihovo aromo) ali pa mlade primerke vložimo v kis. S šalotko se izjemno podajo k suhemu domačemu belemu vinu.

Foto: Pixabay

Pozor: pred nabiranjem in uživanjem gob se obvezno posvetujte s strokovnjakom. Uživanje gob je na lastno odgovornost, ta sestavek ni vodnik za določevanje gob!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja