Koliko medvedov je v Sloveniji?

V Sloveniji je razmeroma pogost rjavi medved, ki je poleg severnega medveda največja zver na svetu. Živi v odmaknjenih predelih, najraje v globokih gozdovih, kjer najde zatočišče in veliko hrane. Zaradi podobnega življenjskega prostora se človek in medved vedno pogosteje srečujeta, zlasti v Sloveniji, ki velja za državo z dobro ohranjeno krajino in obsežnimi gozdovi. Koliko medvedov dejansko živi pri nas?

Največje populacije medveda so v Kočevskih gozdovih, v južni Sloveniji, na Blokah, v Krimskem hribovju in jugozahodni Sloveniji (razen v Primorju). Tam, kjer je medvedov več in se njegov živjenjski prostor dotika kmetijskih površin, lahko prihaja do konfliktov med njim in človekom, še posebej na pašnikih in čebelnjakih. Medved je velik sladkosned.

Hoja medvedu ne predstavlja velikih težav. Dnevno lahko prehodi tudi več deset kilometrov, če se spusti v dir pa je tudi zelo hiter, doseže celo hitrost več kot 40 km/h.

Rjavi medved v večini Evrope izumira, to pa se dogaja zaradi krčenja življenjskega prostora, vznemirjanja in prometa. Pri nas mu ustreza, saj se populacija vztrajno povečuje, kar skrbi živinorejce, prebivalce območij z močnimi populacijami medveda in nekatere pohodnike. Kljub temu, da je rjavi medved večinoma rastlinojeda in tudi miroljubna žival, je, če ga presenetimo ali prestrašimo, za človeka lahko tudi nevaren. O sicer redkih napadih poročajo, ko so medveda razdražili psi, ki niso bili privezani na povodec, ob izjemnih primerih presenečenja živali, še zlasti, ko medvedka skrbi za mladiče. Sicer medved človeku ni nevaren.

Glede na podatke iz nekaterih virov je živelo v Sloveniji leta 2018 od 750 do 975 medvedov. Njihovo število je kljub odločbam za omejeni odstrel v letu 2020 narasla na od 860 do 1120 primerkov. Velikost populacije medvedov naj bi se v Sloveniji v zadnjih 20 letih povečala za približno 150 %.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja