PZMS – Graševec in bagi

GRAŠEVEC (Muddler Minnow )

Kdo od vas ne pozna ali še ni slišal za v svetu najbolj znano potezanko s tem imenom. Prvi so nekaj podobnega, zvezano iz srnje dlake, koristili za lov postrvi, severno ameriški indijanci, no tisto pravo je adekvatno predstavil in proslavil njen priznani avtor Don Gapen. Potezanka v bistvu ponazarja najljubšo postrvjo poslastico, malega kaplja (Cottus Gobio), ki nastanjuje v večjem ali manjšem številu pretežno vse vode na severni polobli. Zvezan malo drugače z manj čokato glavo pa lahko predstavlja tudi vse ostale mladice rib, tako da je vsestransko uporabna potezanka. Sam, v zadnjih letih lovim na zelo majhne Graševce (Micro Muddler) zvezane na trnkih številka 12 in manj. Če jih boste uporabljali bi vas opozoril da je pri uporabi vseh manjših potezank, nepisano pravilo, čim manjše so tem bolj počasi jih vlečemo skozi vodne plasti, proti sebi. Vzrok za to je verjetno potrebno iskati tudi v tem, da te manjše potezanke, ribo med drugim spominjajo tudi na male vodne žuželke, kot veste pa te niso prav okretni plavalci pod vodo.

Sam rad uporabljam to potezanko v prirejeni obliki s svinčeno jig glavo, po večjih globinah, kjer se držijo tiste največje predstavnice rodu Fario, ali po brzicah, kjer se mora postrv izredno hitro odločiti ali naj zagrabi svoj obrok ali naj ostane lačna. V globinah lovim z njo zelo počasi s postanki, tako da se vsake toliko dotakne dna, pri tem poskušam verno oponašati gibanje kaplja, ki se požene od kamna do kamna, nato pa nekaj časa miruje in opazuje, če ga je kdo opazil. Pri takem načinu vodenja, vaš uspeh nebi smel izostati. Pri lovu s to potezanko v brzicah pa uporabljajte metodo brez vlečenja, preprosto pustite, da vodni tok in muharska vrvica dodajata življenje potezanki vi pa jo samo z vrhom muharske palice usmerjajte in popravljajte preko toka.

 

 BAGI (Woolly Bugger )

Sicer sem to potezanko že omenil med enim prejšnjih javljanj na blogu, ker pa jo preprosto morate imeti v svojem arzenalu umetnih muh,mislim da nebo odveč, če ponovim osnovne stvari. Na zalogi imejte vedno vsaj štiri »obvezne« barve in sicer črno, rjavo, olivno in belo. Njen prvobitni namen je bil sicer oponašanje sladkovodnih rakov, medtem ko bi danes lahko rekli, da oponaša vse kar plava v vodi z zvijanjem telesa. Kot veste so to pijavke, vodni in suhozemski črvi, mladice rib (menek), piškurji, pupki in še bi lahko našteval. To pomeni skoraj vse s čimer se rod salmonidov prehranjuje, če izvzamemo žuželke, no pa tudi tu bi lahko z »mikro bagerji«  oponašali na trnkih številka 12 in manj vsako plavajočo ličinko.

Način muharjenja s to potezanko je dosti enostaven, v tekoči vodi jo je potrebno predložite malo višje po toku, proti nasprotni obali, da ima čas potoniti, nato pa jo s kratkimi hitrimi ali v tem času, počasnimi potegi vlečete nazaj proti sebi. To je osnovni način, variant na to pa je veliko. Sama potezanka je zelo dinamična, če ste jo pravilno naredili. Namreč, kompletna obtežitev se mora nahajati takoj za očescem trnka in samo v tem slučaju deluje v vodi atraktivno in oponaša tisto zvijanje, ki smo ga hoteli z njo doseči. Poleg tega je zelo važno, sedaj na začetku muharske sezone, da svojega bagerja vodite čim bližje dnu, čim bolj počasi s kratkimi pavzami. Če imate prelahke potezanke, lahko ta problem rešite na dva načina. Prvi je ta, da dodate malo kroglico svinca na predvrvico v razdalji nekaj centimetrov ( tam kjer je to dovoljeno), druga varianta pa je, da uporabite tonečo muharsko vrvico, posebno za globlje predele in jezera.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

 

One thought on “PZMS – Graševec in bagi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja