Preprečite uveljavitev škodljivega Zakona o vodah

Vlada je sprejela sporni Zakon o vodah in tako preslišala več kot 53.000 podpisov peticije ter mnenje številnih nevladnih organizacij in strokovnjakov, ki se že leta ukvarjajo z varovanjem okolja in se zavedajo pomena vode. Nevladne organizacije so se zato zavezale, da začnejo z zbiranjem podpisov za referendum.

Naslednji korak se je začel že pred dnevi, 20. aprila 2021. V samo 35 dneh morajo zbrati 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov za referendum.

Svoj podpis lahko overite na Upravnih enotah ali elektronsko preko e-uprave (ni potrebe po fizičnem oddajanju, če imate digitalno potrdilo in dostop do e-uprave).

Zakaj nasprotujejo spremembam Zakona o vodah ZV-1G?
  1. Ker nočejo izgubiti dostopa do pitne vode. S posegi na vodna območja se poveča možnost za onesnaženje podtalnice. Podtalne vode so namreč neposredno povezane s površinsko vodo. Podtalnica je glavni vir pitne vode, ki je ustavna pravica in osnova vsakega življenja.
  2. Ker se želijo v naravi sprehajati, ne pa v njej nakupovati. Ker želijo gledati naravo, ne novih trgovin in lokalov in ker ne želijo, da bi ob jezeru ali ob obali lahko posedali samo tisti, ki bi za to plačali. Novela zakona bi namreč dovoljevala gradnjo na priobalnem zemljišču za objekte v javni rabi, kar pa v naši zakonodaji pomeni gostilne, poslovne stavbe, hotele, trgovine ipd.
  3. Ker ne želijo, da nam oglasni panoji zastirajo pogled na naravne lepote in ograje preprečujejo dostop do obale .V noveli brez gradbenega dovoljenja po novem dovoljujejo tudi gradnjo enostavnih objektov, kar so na primer oglasni panoji in ograje. Narava je prostor za oddih in sprostitev, ki mora biti dostopna vsem, in ne sredstvo za dobiček in promocijo interesov kapitala.
  4. Ker hočejo ohraniti naravo, demokracijo in poslušati stroko. Ne želijo služiti interesom kapitala in politike.

Vabijo vas, da prispevate svoj glas in ubranite naše največje bogastvo – čisto in pitno vodo. Več o akciji si lahko preberete tudi na spletni strani: https://zapitnovodo.si/

Svoj podpis lahko overite na Upravnih enotah ali elektronsko preko e-uprave (ni potrebe po fizičnem oddajanju, če imate digitalno potrdilo in dostop do e-uprave). Podrobna navodila lahko najdete na tej povezavi: https://zapitnovodo.si/kako-oddati-podpis-podpore-referendumu-za-pitno-vodo/

Usoda vode je v naših rokah!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Preprečite uveljavitev škodljivega Zakona o vodah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja