22. aprila obeležujemo Dan Zemlje

22. april je posvečen dogodkom za osveščanje glede varovanja Zemlje in okolja. Praznovanje so prvič organizirali leta 1970, danes pa pridobiva na pomenu, saj se med ljudmi krepi zavedanje o ohranjanju narave in okolja.

Številne skupnosti raztegnejo praznovanje Dneva Zemlje na ves teden. Letošnji je zaradi epidemije nekoliko drugačen, a sporočilo ostaja: Zemlja, naš planet, je le ena, zato jo moramo ohraniti, da bomo lahko živeli na njej še vrsto stoletij, tisočletij.

Letošnje obeleževanje nas nagovarja k preprečitvi katastrofalnih podnebnih sprememb, k omejevanju izpustov toplogrednih plinov, plastike v vodi in izsekavanju (tropskega) gozda.

Kot pravijo strokovnjaki, je epidemija stanje poslabšala, saj se ljudje osredotočajo na lastno preživetje in ne na dobro stanje okolja. V Sloveniji se prav tako soočamo z izzivi usklajevanja gospodarstva in narave; prvo je lahko zeleno, kar dokazujejo številna podjetja in posamezniki. Trenutno pa je aktualen razpis za zbiranje glasov za referendum o razveljavitvi nedavno sprejetega spornega Zakona o vodah. Več o tem lahko preberete tukaj.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja