Preveri, koliko zlata se skriva v tvojem telefonu

Po podatkih Ameriškega geološkega zavoda se v vsakem telefonu skriva 16 g bakra, 0,35 g srebra, 0,00034 g platine in 0,034 g zlata. Teža slednjega je enaka 0,001 unče, kar bi po današnjih cenah znašalo slabih 1,5 EUR. A kaj, če imaš telefonov več tisoč, se nekomu ta posel splača?

Stari, odsluženi telefoni ne romajo kar tako v smeti, saj so še veliko vredni. Ne zaradi tega, ker bi bili uporabni kot telefoni, temveč, ker v sebi skrivajo različne uporabne in žlahtne kovine.

Številna podjetja po svetu, zlasti v državah v razvoju, za stare telefone z veseljem plačajo po nekaj centov za kos. Nato jih razstavijo in iz njih izluščijo dragocenosti, ki jih nato prodajo naprej. Kovine so v količinah, ki smo jih omenili v uvodu, vredne 12 centov (baker), 36 centov (srebro) in 2 centa (platina).

Eno izmed podjetij, ki se ukvarja z reciklažo telefonov, se je nedavno pohvalilo, da so tekom enega leta iz telefonov izluščili za 1500 poročnih prstanov zlata in toliko bakra, da bi iz njega lahko postavili dva kipa svobode. Kot dodajajo tudi nekateri drugi poznavalci področja, se v kilogramu elektronskih naprav skriva več zlata kot v kilogramu povprečno bogate rude, zato se posel marsikomu splača.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja