Pravilna izbira muharskih škornjev

Muharski škornji so izjemno pomemben del ribiške – muharske opreme. Ker niso poceni, je pomembno, da izberemo takšne, ki bodo kar se da kakovostni. Iščemo seveda najugodnejše razmerje kakovost/cena.

Le redko bomo imeli srečo, da bomo muharske škornje, ki nam bodo ustrezali, našli takoj. Navadno iščemo boljše modele tudi več let, preden ugotovimo, kaj je tisto pravo. Vsaj pri nas je bilo tako: najprej greš v trgovino, poskusiš najbolj znane (in najdražje) blagovne znamke, nato malo povprašaš prijatelje, meseci pa minevajo. Kupiš nekaj, za kar ugotoviš, da ni tisto pravo. In kupiš nove, preizkušaš. Prijatelj Andrej, ki škornje servisira, je tekom obdobja, dolgega 7 let, preizkusil VSE proizvajalce muharskih škornjev in res ogromno število njihovih modelov. Zelo dobro ve, na kaj moramo biti pozorni pred nakupom muharskih škornjev.

Šibke točke muharskih škornjev – na kaj moramo biti pozorni?

Glede na številne teste lahko rečemo, da so potencialno šibke točke škornjev tri: šivi, material in nogavice. Izjemno pomembno je, da vemo, kaj kupujemo, saj se bomo le tako pravilno odločili in nakupa ne bomo obžalovali.

Šivi

Da bi se že na začetku izognili težavam s škornji, kupimo takšne, ki NIMAJO šivov. Kupimo škornje, ki so izdelani s tehniko lepljenja.

5-slojni material

Material oziroma blago, iz katerega so sestavljeni škornji, naj bo 5-SLOJNO in nikakor ne le 3-slojno (ali celo manj). Takšno 5-slojno blago, ki naj seveda diha, naj se zaključi visoko nad pasom.

Neoprenska nogavica

Glede nogavice bodite pozorni, da je iz debelega in kakovostnega neoprena. Nogavico zelo obremenimo, prav tako pa nanjo vplivajo kamenčki in pesek. Izjemno pomembno je, da je vzdržljiva. Kaj nam pomaga 5-slojen material, če je nogavica slabe kakovosti in nam bo spustila po 10 ribolovnih dneh?

Drugo, a ne nepomembno

Poleg zgoraj omenjenega je izjemno pomembna tudi GARANCIJA. Ta naj velja vsaj 1 leto, še raje 2. Pred nakupom se tudi obvezno pozanimajte, kaj garancija sploh vsebuje. Šele, ko boste prepričani, da imajo vaši škornji vse, kar smo našteli zgoraj, se lahko posvetite dodatni opremi, ki jo ponujajo.

Vedeti moramo namreč, da so škornji predvsem zaščita pred mokroto in mrazom vode, šele v drugi fazi nam omogočajo dodatke, kot so žepi, nosilci za škarjice in podobno. Lahko ponujajo dvojne naramnice, da zgornji del škornjev snamemo in se tako lažje ohladimo v vročih dneh. Dobro je, da imajo več žepov z neprepustnimi zadrgami. Zadaj imajo lahko obroček za namestitev podmetalke, spredaj pa prozoren neprepusten žep za dovolilnico, telefon in druge dragocenosti.

V mislih imejte, da je to le DODATNA oprema, primarna naloga dobrih škornjev je varno brodenje in zaščita pred mrazom.

Upamo, da smo vam z vsebino pomagali, da se boste lažje odločili, ko boste naslednjič kupovali vaše muharske škornje. Želimo vam, da bi se pravilno odločili in bi vam vaša oprema dobro služila tekom številnih ribolovnih dni.

Vir: Kateri muharski škornji so prava izbira zame?

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Pravilna izbira muharskih škornjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja