Bolezni, ki jih prenašajo komarji

Piki komarjev so izjemno neprijetni, te leteče žuželke pa lahko prenašajo tudi nekatere patogene, ki povzročajo bolezni.

Bolezni, ki jih prenašajo komarji, so značilne za območja tropskega ali subtropskega pasu, so pa s spremembami klime in z migracijami deloma prisotne tudi v Evropi in Sloveniji. Pri nas sicer živi kar 30 različnih vrst komarjev, najbolj agresivno pa nas pikajo tigrasti komarji. Predvsem slednji lahko prenašajo človeku nevarne bolezni, kot so rumena mrzlica, zika, denga in čikungunja. Po mnenju NIJZ je verjetnost, da nas komar s katero od omenjenih bolezni okuži pri nas, zelo majhna, a obstaja.

Ena najpogostejših bolezni, ki jih prenašajo komarji, je malarija. Pri nas ni prisotna, je pa pogosta v t.i. malaričnih območjih. Vsi, ki potujejo tja, naj skrbijo za samozaščitne ukrepe: nosijo ustrezna oblačila, repelente, spijo pod zaščitno mrežo. V fazi testiranja naj bi bilo tudi cepivo proti malariji.

Pri nas smo sicer zabeležili 4 avtohtone primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. Človek se okuži s pikom okuženega komarja, naravni rezervoar virusa so nekatere ptice. Gre za virusno obolenje, ki je pri nas zelo redko. Inkubacijska doba je od 3 do 14 dni. Večina obolelih ne kaže znakov bolezni, pri nekaterih se razvijejo simptomi, podobni gripi. V redkih primerih, približno 1 od 150 okuženih, je potek bolezni hud, virus prizadane osrednje živčevje.

Komarje privlačijo močni vonji, parfumi, temna in živobarvna oblačila. Da bi se izognili njihovim nadležnim pikom, ustrezno zaščitimo kožo in poskrbimo za nanos repelenta, ki bo pomagal odganjati te nadležne žuželke.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja