Pozor pri nakupu oljčnega olja – prodajalci ga pogosto redčijo!

Kot poročajo novinarji portala 24ur.com, je letošnja letina oljk zelo slaba, kar se bo bržkone poznalo tudi na pridelku in ceni domačega oljčnega olja. Zaradi pomanjkanja naj bi marsikaterega prodajalca zasrbeli prsti in naj bi oljčno olje domače pridelave mešal z manj kakovostnim, kupljenim. Na kaj naj bodo pozorni potrošniki?

V zaledju slovenske Istre vre. Obiskovalci ene od vasi so v kontejnerju tik ob pridelovalcu oljčnega olja našli več sto praznih steklenic oljčnega olja iz tujine, ki domačemu po kakovosti ne seže niti do kolen, je pa tudi od dva do trikrat cenejše. Sklepajo, da naj bi proizvajalec kupljeno olje zmešal z domačim in tako kompenziral izgube ob slabi letini.

Takšna slaba praksa zavajanja potrošnikov naj ne bi bila redkost, še zlasti ne v tujini. Žal meče slabo luč tudi na vse poštene pridelovalce. V Italiji je pred leti odmeval primer, ko so z umetnimi aromami bogatili navadno sončnično olje in ga prodajali kot oljčnega. V Sloveniji doslej temu nismo bili priča.

Kaj lahko stori potrošnik, da se izogne olju slabe kakovosti?

Kot navajajo resni oljkarji in oljarji, naj se kupci pred nakupom najprej prepričajo, ali prodajalec olja sploh prideluje oljke, torej, ali ima oljčni nasad. Nato naj sledijo priporočilom, pozorni pa naj bodo tudi na ceno olja. Nenavadno nizka cena olja obeta njegovo slabo kakovost. Svoje pa bo pri vsem tem morala postoriti tudi inšpekcija, še dodajajo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja