Pomemben prispevek k digitalni prihodnosti slovenskega sladkovodnega ribištva

Kot smo že pisali, smo v ekipi RibiskeKarte.si s tesnim sodelovanjem dr. Tomaža Lavriča (RD Bistrica Domžale) leta 2018 med prvimi na svetu na trg ponudili prvo izmed dveh digitalno naprednih orodij za lajšanje poslovanja upravljavcev voda. Prvi rešitvi je kmalu sledila še druga, ki smo jo razvili kot pomoč vsem ribičem – članom. Obe aplikaciji sta za končne uporabnike popolnoma brezplačni. Kot veleva trg in nas spodbuja želja po novostih, smo s 1. 1. 2021 ponovno premaknili meje za stopničko višje, saj smo lansirali obe orodji tudi kot aplikaciji, in sicer za Android ter iOS: elektronsko letno ribolovno dovolilnico in orodje za pomoč ribiško-čuvajski službi.

Najnovejši pridobitvi, za končne uporabnike sta brezplačni, bosta lahko precejšnja pomoč za vse slovenske ribiče, ki so člani v ribiških družinah, imajo zakupljeno ribolovno dovolilnico pri Zavodu za ribištvo ali pri katerem od drugih upravljavcev ribolovnih revirjev pri nas, in za ribiške čuvaje.

Pred nekaj leti smo razvili elektronsko letno ribolovno dovolilnico. Ta je namenjena za vpisovanje ribolovnega datuma, za vnos uplena in za samodejno izdelavo rekapitulacije ter je v smislu obdelave podatkov uporabnikom v ribiški družini, tako ribičem kot predstavnikom upravljavca, v izjemno pomoč. Elektronsko ribolovno dovolilnico ste ribiči lepo sprejeli, prvi dve sezoni so jo uporabljali že v petih ribiških družinah. Dostop do eLRD je potekal preko brskalnika, z napredkom tehnologij pa se je pojavila potreba po pravi aplikaciji za pametne telefone.

Aplikacija za elektronsko letno ribolovno dovolilnico (eLRD)

V ekipi RibiskeKarte.si smo jeseni 2020 pristopili tudi k temu projektu in v rekordno hitrem času razvili aplikacijo za Android in iOS. Uporaba te lično oblikovane aplikacije je neverjetno preprosta, nadomesti papir, prihrani čas ribiču in upravljavcu, omogoča stik med njima in ogromno prihrankov, tako časovnih kot denarnih, zlasti pri končni obdelavi podatkov.

Aplikacija za eLRD za Android je na voljo na tej povezavi. Aplikacija za eLRD za iOS je na voljo na tej povezavi.

Pogled v aplikacijo eLRD

Ker smo pripravili obe obliki aplikacije, lahko ribič uporablja elektronsko letno dovolilnico na vseh modernih pametnih telefonih, ki podpirajo Android in iOS. Dodelitev eLRD je hitra in vzame upravljavcu manj kot pol minute. Ribič ima dovolilnico po aktivaciji že v aplikaciji, preko katere vnaša datum za revirje, kjer sme v trenutni sezoni loviti. Znotraj aplikacije lahko spreminja dostop do različnih dovolilnic, v kolikor je član v več ribiških družinah.

Vnos ribolovnega datuma poteka preko 4 predpripravljenih polj, urejena so tudi polja za vnos podatkov morebitnega gosta. Vnešen datum se pojavi v posebni rubriki, kjer lahko ribič vnese tudi sprotni uplen ali pa vtise sporoči upravljavcu po koncu ribolovnega dne.

Pri ribiškem čuvaju se identificira s številko elektronske letne ribolovne dovolilnice in posebno bar kodo. Čuvaj jo skenira z aplikacijo eČuvaj, sistem pa mu vrne podatke o identiteti ribiča. Ob vnosu ribolovnega datuma se v ozadju izdela tudi dovolilnica s celotno zahtevano vsebino v obliki lista PDF, na kateri je tudi izvleček pravilnika, kar še dodatno pripomore k ozaveščanju ribičev in zmanjša možnost za kršenje pravilnika o ribolovnem režimu.

Poleg omenjenega vsebuje aplikacija beleženje že opravljenih morebitnih delovnih ur in pregled najavljenih delovnih ur. Tako odpade vsaka skrb na strani upravljavca, ali ribič (član) ve, koliko delovnih ur je že opravil in koliko društvenega dela ga še čaka.

Navodila za aktivacijo in uporabo eLRD smo pripravili na tej povezavi. Navodila za še enostavnejše seznanjanje z uporabo aplikacije za eLRD pripravljamo in bodo kmalu na voljo 😊

Aplikacija za podporo čuvajski službi (eČuvaj)

V nasprotju z aplikacijo eLRD, ki je namenjena ribičem – članom, je aplikacija eČuvaj namenjena le ribiškim čuvajem – uradnim osebam – z veljavnim pooblastilom resornega ministrstva za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pogled v aplikacijo eČuvaj

Čuvaju omogoča enostavnejše vodenje oziroma beleženje čuvajskega dela, obhodov, kilometrine, kontrol, zabeležk in pregleda trenutne zasedenosti revirja. Pomembno je poudariti, da deluje offline, kar pomeni, da možnost vklopljenih mobilnih podatkov med obhodom ni potrebna. Do mobilnih podatkov ali wifi omrežja mora imeti dostop le na začetku, ko začne z obhodom, in na koncu, ko ga zaključi.

Aplikacija pospeši čuvajski obhod, saj bistveno skrajša administrativno delo. To smo dosegli z uporabo predpripravljenih vnosnih mask, ki so prilagojene za revirje pod nadzorom posameznega upravljavca.

Ko čuvaj prične z obhodom, pritisne na gumb in izbere revir. Nato lahko pospravi telefon v žep; naprava beleži GPS signal in tako riše prehojeno ali prevoženo pot. Morebitna opažanja v revirju lahko vnaša med opombe, prav tako dodaja fotografijo revirja ali pomembnih podrobnosti, na katere naleti tekom obhoda. Dodaja lahko kontrolo tako, da skenira bar kodo dovolilnice in brezstično ugotovi identiteto ribiča. Vsako kontrolo vnaša posebej in ji pripiše podrobnosti: morebitne nepravilnosti pri izvajanju ribolova, izvedene ukrepe, opravljeno prijavo in opombe.

Aplikacija za eČuvaja za Android je na voljo na tej povezavi. Aplikacija za eČuvaja za iOS je na voljo na tej povezavi.

EČuvaj omogoča pregled prodanih dovolilnic v revirju in vpisanih datumov domačih članov hkrati, prav tako omogoča vpogled v že opravljene oglede ter v mesečno in letno poročilo – seveda glede na dodeljene pravice znotraj posamezne čuvajske službe. Aplikacija sama izriše pot, ki jo je čuvaj prehodil, in izračuna kilometrino.

Orodji delujeta na podlagi Pravilnika o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah, Zakona o sladkovodnem ribištvu in najmodernejših tehničnih standardih.

Želite več informacij? Pišite nam na info@ribiskekarte.si, z veseljem pomagamo.

Foto: arhiv RK

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja