Kakšnega okusa je meso gamsa?

Divjačina je med Slovenci priljubljena, ker je dostopna, okusna in zdrava. Na krožniku se pri nas najpogosteje znajdejo divje race, zajec, meso srne in fazan. Kaj pa posebneži, denimo meso gamsa?

Gamsi so sesalci in sodijo v skupino gorskih parklarjev, natančneje med votloroge. Niso veliki, v plečih dosežejo višino približno 75 cm, tehtajo pa do 30 kg. Pri nas naseljujejo Alpe in predalpska območja, ljubijo odročna, skalnata pobočja. Poseljujejo tudi pas ruševja, pozimi se pomikajo pod snežno mejo, kjer iščejo hrano. Zasledimo jih še v odmaknjenih vintgarjih, v okolici Snežnika, v dolini Kolpe, pri Zagorju ob Savi in tako naprej. V Sloveniji je gams stabilna vrsta, ki jo lovci lovijo za prehrano.

Gamsi se prehranjujejo z rastlinjem; v visokogorju so to dostikrat zelišča z visoko vsebnostjo eteričnih olj. Gamsovo meso je, tipično za divjačino, temnejše in večinoma pusto, a okusno. Zaradi prehrane ima priokus po zeliščih, odvisno seveda od območja, kje je žival živela. Spominja na govedino.

Najmehkejše in zato najbolj cenjeno meso imajo mladi gamsi, naša pojedina pa bo seveda odvisno od tega, kaj imamo na voljo. Če se nam nasmehne sreča, predlagamo, da pripravite zrezke gamsa v naravni omaki. Tudi sicer velja, da je meso divjačine boljše mlado, ni pa nujno; vsaka vrsta mesa zahteva svoj, poseben način priprave.

Odrezki mesa, ki jih ne porabimo za zrezke, so zelo primerni za golaž, ragu ali slastne salame.

Foto: Pixabayзаймы онлайн без отказа

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja