Pečena jerebica z ohrovtom

Različice receptov za pripravo pernate divjadi pravzaprav nimajo meja. Meja je le človeška domišljija! Ker ima meso divjadi okus pokrajine, kjer je zrasla, nanj prisegajo številni domači in tuji kuharski mojstri. Pa ne samo profesionalni, tudi domači. Eden zanimivejših jesenskih receptov je pečena jerebica z ohrovtom.

Za 4 osebe potrebujemo 4 jerebice, 100 g gosjih jeter, dva črna tartufa, 100 g jušne zelenjave, 3 dl jušne osnove, 50 g masla, dve pesti svežih lisičk, eno pest suhih črnih trobent, pol kilograma brstičnega ohrovta, sol, poper.

Priprava

Oskubljene in očiščene jerebice speremo s hladno vodo in osušimo. Noge zvežemo z vrvico trdno k telesu. Perutnice in vratove shranimo posebej, saj jih bomo uporabili za jušno prikuho. Jerebice nadevamo z mešanico jeter in enega tartufa. Solimo, popramo in pečemo na močnem ognju približno eno minuto na vsaki strani. Odstavimo na toplo in pričnemo s pripravo jušne osnove.

Perutnice in vratove popečemo skupaj z jušno zelenjavo. Zalijemo z vodo in pustimo, da malce povre. Precedimo, zlijemo na maslo in dodamo nasekljan tartuf.

Brstični ohrovt kuhamo 10 minut v vreli v vodi. Na žlici masla popražimo lisičke in trobente. Solimo in popramo po okusu (pazimo na priporočeni dnevni vnos soli!).

V pečico postavimo jerebice, okoli njih gobe in na zunanjo stran brstični ohrovt. Na 220 stopinj pečemo približno 1 uro. Med pečenjem večkrat zalijemo s sokom iz pečice. Meso in zelenjavo postrežemo ločeno, lahko tudi brez tartufov. Namesto njih dodamo kostanj ali druge sezonske dobrote.

Dober tek!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja