Pivo, starodavna pijača “bogov”

Pivo sodi med lahke alkoholne pijače in je v Sloveniji, tako kot drugod po Srednji Evropi, zelo priljubljen. Gre za staro pijačo, ki so jo varili že Mezopotamci in drugi predstavniki starodavnih civilizacij na Bližnjem Vzhodu. Danes je pri nas najbolj priljubljeno pivo tipa ležak, po priljubljenosti pa ne zaostajajo niti bolj zahodnjaška piva ipa in pale ale.

Gre za pijačo, ki nastane s fermentiranjem sladkorjev. Ti najpogosteje izvirajo iz ječmena, lahko pa tudi iz drugih žitaric in rastlin. Glede na svetovno porabo je pivo tretja najbolj priljubljena pijača na svetu, takoj za čajem in vodo (če slednjo štejemo med pijače).

Glavne sestavine piva so voda, kvasni nastavek, hmelj in slad. Slednji služi kot osnova za vrenje, izdelajo ga iz kaljenih in praženih semen ječmena ali drugih žitaric. Kvas povzroči vrenje, hmelj služi kot stabilizator in da pivu grenak okus, voda pa je osnova, zato je poleg drugih sestavin izjemnega pomena. Kakovostna, mehka voda je tista, ki pogosto loči dobro pivo od slabega.

Piva, ki so jih varili v preteklosti, so bila motna, njihova kakovost pa je nihala. Bistro pivo so prvič zvarili na Češkem, v pivovarni v Plznu. Tam so češki in nemški pivovarji iznašli postopek, na katerega so bili zelo ponosni. Še danes se ležak oziroma lager pogosto imenuje pils, zahvaljujoč njegovemu izvornemu mestu Plzen (nemško Pilsen). Na pivo so bili tako ponosni, da so pivske kozarce, ki so bili tradicionalno iz lesa ali žgane gline, zamenjali stekleni kozarci. “Glejte naše pivo, kako je bistro,” so dejali.

Varjenje piva ni zahtevno in ga pogosto lahko opravimo tudi doma. V takem primeru pivo seveda ne bo vrhunsko, njegova kakovost pa bo zelo nihala. Izjemnega pomena so kakovostne sestavine in pravilni postopek. Slad zmešamo s hmeljem in segrevamo. Pivino nato izjemno hitro ohladimo, dodamo kvasni nastavek in zorimo. Pivo se zaradi ogljikovega dioksida, ki je produkt fermentacije, peni, zato ga hranimo v posebnih sodih ali steklenicah s patentnimi zamaški.

Piva, ki jih tradicionalno poznamo v Sloveniji, so piva spodnjega vrenja. To so ležaki, pogosti tudi drugod v Srednji Evropi. V nasprotju z njimi so zahodnjaška piva pale ale in ipa piva zgornjega vrenja.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja