Odlično testo za domačo pico

Za odlično testo za domačo pico boste potrebovali le ustrezno moko, kvas, olje, sol in nekaj potrpljenja.

Osnova za odlično testo je ustrezna moka. Ta naj bo z oznako 00 oziroma tip 500. Moko vedno presejemo, to storimo vsaj dvakrat, da bo med mešanico dovolj zraka in prostora za delovanje kvasovk.

Kvas vedno raztopimo v mlačni tekočini, ki naj ima med 30 in 35 stopinj celzija. Tako se kvasovke pričnejo hitro in kakovostno razmnoževati. V prehladni vodi ne bodo aktivne, vroča voda pa jih bo ubila. Namesto vode lahko uporabimo mleko, ki bo povzročilo, da bo testo še malce bolj maslenega okusa. Paziti moramo tudi, da kvasovkam neposredno ne dodamo soli in olja, saj zavirajo njihovo delovanje ali jih celo ubijejo.

Zaradi boljšega okusa, mehkobe in hrustljavosti predlagajo, da se izogibamo pretiranemu dodajanju moke. Testo raje gnetemo dlje časa; na koncu bo tako neprimerno boljše kot težko testo, polno moke. Gnetemo približno 15 minut, najlepše bo, če to storimo z rokami. Pri strojnem mešanju moramo paziti, da se testo ne segreje preveč.

Sladkorja navadno testu ne dodajamo; za čimboljšo vzhajanost testo vzhajamo in ga čez noč pustimo v hladilniku. Vzhajamo ga tako, da ga položimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem.

Iz testa oblikujemo hlebčke, ki jih ne valjamo z valjarjem, temveč oblikujemo z roko. Na tak način ne uničimo mehurčkov plina, ki so ujeti v testo in ga delajo puhastega. Testo spečemo na najvišji možni temperaturi, kolikor jo omogoča vaša pečica. Najbolje, če jo spečemo v krušni peči, a bo dobra tudi električna pečica, predhodno segreta na 300 stopinj. Toplota naj prihaja od zgoraj in spodaj, pico pa v tako razbeljeni pečici pečemo le nekaj minut.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja