Prihajajo sončni dnevi, pozor pred opeklinami

Prihajajo vroči dnevi z veliko osončenostjo v večjem delu države. Strokovnjaki opozarjajo, da je sonce močno, možne opekline pa resne. Nezaščitenemu gibanju na prostem se izogibajmo med 10. in 16. uro, če pa se mu ne moremo izogniti, se zaščitimo s kremo z močnim zaščitnim faktorjem, pokrivalom in oblačili. V nadaljevanju je nekaj nasvetov, kaj storiti, če nas vseeno opeče.

Če nas opeče sonce, se najprej umaknemo v senco. Ohladimo se s prho, s katero s telesa speremo kemikalije, sol in pesek. Zaužijemo dovolj tekočine z elektroliti. Ne pijemo alkohola! Bolečine si lahko malce olajšamo tudi s protivnetnimi zdravili brez recepta, denimo z aspirinom, ibuprofenom ali paracetamolom.

Stran s težkimi oblačili. Slečemo kopalke in težka oblačila, ki ne dihajo. Nadenemo si lahka oblačila iz bombaža ali lana.

Nega kože. Ustrezna nega opečene kože je izjemno pomembna. Pomagamo si lahko z lahko hladilno kremo, odlična bo takšna z aloe vero, ki jo nežno nanesemo na poškodovani predel. Pomagajo tudi obkladki, denimo z gazo in jogurtom.

Nadaljujmo s hidracijo. Nadaljujemo s pitjem vode z elektroliti, pomaga tudi, če zaužijemo določeno sadje. Koristno bo grozdje, melone in lubenice.

Če je koža še vedno zelo boleča in se pojavijo večji mehurji, poiščemo zdravniško pomoč.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja