Kaj storiti ob ugrizu gada ali modrasa?

Ob toplih dneh so zelo aktivne tudi kače. V Sloveniji živijo tri strupenjače, gad, laški gad in modras. Najpogostejša sta gad in modras, ta je še posebej razširjen po nižinah, kjer gada izpodriva. Če se pogosto gibljemo v naravi, je verjetnost z njihovim srečanjem velika. Kaj storiti, če nas ugrizneta ti dve strupeni kači?

Če se zgodi, da nas ugrizneta gad ali modras, je predvsem zelo pomembno, da ostanemo mirni. Če je kača razdražena, se umaknemo od nje in zavarujemo zdravje ostalih ljudi okoli nas. Če se le da, kačo fotografiramo, kar je pomembno za identifikacijo strupa.

Rane ne izžigamo ali izsesavamo strupa. S prizadetega uda odstranimo nakit, ure in prstane. Prizadeti ud držimo nižje od srca in ga imobiliziramo, ne smemo pa ga močno prevezati. Rano očistimo, razkužimo in hladimo z obkladki.

Takoj pokličemo zdravniško pomoč (112) in se čim manj premikamo. Če smo v visokogorju, nam bodo pomagali gorski reševalci, lahko tudi helikopter. Zastrupljena oseba ne sme uživati alkohola. Protistrup imajo le v ljubljanskem UKC na Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja