Obutev, s katero bomo v hribih zagotovo zabredli v težave

Slovenske gore so med ljubitelji aktivnosti v naravi, domačimi in tujimi, vse bolj priljubljene. Žal mnogo obiskovalcev ne upošteva njihove divje narave, v višine se odpravljajo fizično slabo pripravljeni, opremo pa imajo pomanjkljivo ali celo povsem neprimerno.

Nikar v gore s “supergami”! Foto: Pixabay

V visokogorju vladajo drugačne vremenske razmere kot po nižinah, tudi poleti je tam marsikje sneg, vreme pa se hitro spreminja. Kljub trudu izkušenih pohodnikov in reševalnih služb pa njihova opozorila ne zaležejo. Glede na podatke Gorske reševalne službe zabrede lepa četica pohodnikov v težave prav vsak teden. Letos beležijo že 346 intervencij, največ na območju Tolmina (53), Bohinja (38), Bovca (37) in Kamnika (30). Vse niso povezane s slabo obutvijo, je pa delež navdušencev v športnih copatih ali sandalih nad 2000 metri (žal) strašljivo visok. S kakšno obutvijo bomo v gorah zagotovo zabredli v težave?

1. Nizki športni copati

Ne le, da imajo nezadosten oprijem, so tudi premalo stabilni. Ne nudijo opore gležnjem, drsijo na skalah, so pa lahki in ljudje se menda ravno zaradi te njihove prijetne lastnosti spozabijo in jih ne zamenjajo z ustreznim modelom pohodnega čevlja. “Superge” so primerne za tek po ravnem in lahkoten sprehod v parku, najsibo podlaga asfaltna ali makadamska. Nikakor niso primerne za visokogorje, stene in sneg. Naša ocena velikosti težave, v katero boste v gorah zabredli z njimi: 10/10.

2. Natikači, sandali

Primerni so za poletne aktivnosti na plaži, nikakor ne za pohod v visokogorju. Ne nudijo prav nobenega oprijema s podlago. So odprti, zato naša stopala niso zavarovana pred kamenjem, insekti, kačami. Z njimi bomo padli na melišču, zdrsnili na snežišču, si zvili gleženj, odrgnili kožo na prstih in povsem osmešili pred drugimi planinci – če bomo izlet v gore sploh preživeli. Naša ocena velikosti težave, v katero boste v gorah zabredli z njimi: 10/10.

Z natikači in nizkimi športnimi copati zato nikar v gore. Ne le, da bomo obtičali sredi stene, si morda zvili gleženj ali spodrsnili, po malomarnem bomo tudi obremenjevali delo reševalcev in drugih služb, ki nam bodo prihiteli na pomoč. Srečno!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja