Zakaj je jesen odličen čas za ribolov?

Jesen je letni čas, ko je ribolov navadno zelo uspešen. Razlogov za to je več: nižje temperature, vodnatost revirjev, priprava rib na prezimovanje. Kateri so še tisti razlogi, zakaj ribolova v jesenskem času ne smemo izpustiti?

Jeseni se splača loviti, ker se ribe pripravljajo na zimo. Načeloma se prehranjujejo intenzivneje kot poleti, zaradi svežih padavin pa tudi lažje zadihajo in niso tako pod dihalnim stresom. Čas od septembra do novembra je kot ustvarjen za ribolov, zato ga ne smemo zamuditi.

Krap

Krapolov v stoječih vodah je jeseni, podobno kot spomladi, zanimiv in bogat. Krap(ovc)i se pripravljajo na zimo, zato povečujejo zalogo maščobe v telesu. Verjetno ni potrebno pojasniti, da se v ta namen pospešeno prehranjujejo. Pri ribolovu krapov v rekah nam bo jeseni pogosto zagodlo deževje, ki bo dvignilo vodostaj in prekrižalo načrte glede krmljenja. Če imamo možnost, nekaj dni posvetimo rečnemu krapolovu, sicer pa se odpravimo ob ribnik ali jezero.

Kraparji jeseni poiščejo mikrolokacijo, kjer je dno malce trše, kar pomeni, da so ga ribe tekom intenzivnega prehranjevanja “sčistile”.

Izjemno pomemben del ribolovnega dneva je zora, zato se splača na ribolovno mesto priti malo prej in preloviti najzgodnejši del dneva. Poznavanje vode bo zelo koristno za predvidevanje, kje se ribe nahajajo. Krapi se bodo z veseljem podali na območja z mehkejšim dnom, kjer si obetajo različne zalogaje za povečanje mase. Kraparji takrat poiščejo mikrolokacijo, kjer je dno malce trše, kar pomeni, da so ga ribe tekom intenzivnega prehranjevanja “sčistile”. S svincem pretipamo mikrolokacijo, da preverimo, ali je dno čisto. Tam se nam vaba ne bo zapletala v ovire in ribe jo bodo videle, ko se bodo vrnile po nov slasten zalogaj.

V večjih revirjih vabo malo raztresemo okoli ribolovnega mesta, v manjših revirjih, ki so poraščeni z vodnim rastlinjem, moramo biti pri krmljenju natančnejši in se osredotočiti na nekaj deset centimetrov okoli naše vabe.

Septembra je še odprt ribolov potočnih in soških postrvi.
Muharjenje

Uspešno muharjenje se ob toplih dneh lahko zavleče še pozno v oktober ali celo november, seveda le za ribolov šarenk in lipanov. Jeseni salmonidnim vrstam še posebej godijo padavine, ki osvežijo rečno korito. Intenzivnih večernih skokov ni več, če so sploh kdaj bili, tempo ribolova pa prilagodimu aktivnosti sonca. Ob mrzlih dneh lovimo, ko je sonce visoko na nebu, sicer tudi bolj zgodaj zjutraj ali pozno popoldne.

Po večjem deževju, ko se vodostaj znova umiri, bomo uspešno lovili na različne posnetke ličink in suhe muhe. Ob povečanem vodostaju uporabimo potezanke, ki nam dostikrat pričarajo nepozabne ribolovne trenutke in nas nagradijo s kapitalno ribo. Jeseni lahko znova malo povečamo debelino predvrvice, zato imamo dobre možnosti za ulov večjih rib.

Ščuka
Jeseni je ribolov prijeten tudi zaradi “znosnih” temperatur zraka.

Star pregovor pravi, “ko listje odpade, ščuka napade.” Pove nam, da je jesen za ščukolov izjemno ugoden čas. Dostikrat jo bomo dobro lovili tudi sredi dneva, kar je bilo poleti marsikje misija nemogoče. Še vedno se osredotočamo na ribolov ob zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ne zamudimo pa okoliščin povečanega vodostaja (takrat je čas za najdebelejšo “ščukongo”) in ob oblačnih dneh, ko je vidljivost pod gladino malce slabša. V dneh, ko zahteva ščukolov od nas več truda, poskusimo lažje vabe ali potezanke.

Pozna jesen je tudi odličen čas za ribolov nekoliko bolj eksotičnih vrst rib pri nas, denimo menka. Ponj se bomo odpravili na Muro ali Bohinjsko jezero, kjer ga na določenih območjih in v večernih urah še lahko razmeroma uspešno lovimo.

Prihaja obdobje stabilnejšega vremena, ki bo za ribolov zelo primerno. V kateri revir se boš odpravil? Napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Foto: Burst, unsplash.com in pixabay.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Zakaj je jesen odličen čas za ribolov?

 • 11/11/2021 pri 6:55
  Permalink

  Zdravo mura in drava ribolov kako je riboloc v jesenskem času,sprašujen ker se še učim hvala

  Odgovori
  • 16/11/2021 pri 12:00
   Permalink

   Zdravo Peter, dobro je, a zahtevno. Kontaktirajte lokalne RD, kjer vam bodo priporočali najboljša mesta za ribolov. Odvisno je seveda tudi, katere ribe bi lovili?

   Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja