Ultra light ribolov (UL) za maksimalno zabavo

Med mlajšimi ribiči je že nekaj let zelo priljubljen “ultra light” ribolov (UL), t.i. ultra lahko vijačenje. Metoda je primerna za ribolov v sladkih vodah in na morju, omogoča pa, da v krajšem časovnem obdobju ujamemo več rib, kot bi jih z drugimi metodami ribolova.

V resnici gre za skovanko, ki pomeni, da lovimo z lažjo opremo. Palica, kolesce in posledično tudi vrvica in vaba so manjši, vse z željo, da bi z manjšo vabo ujeli več rib kot ponavadi. Z ULopremo lahko uspešno lovimo postrvi, ščuke, smuče, klene, podusti, mrene in še številne druge vrste sladkovodnih rib, v morju je paleta tudi zelo pestra.

UL palice so odlične za udobno metanje tudi najmanjših in najlažjih vab. So parabolične akcije, kar pomeni, da delujejo na celotni dolžini palice, od konice do konca ročaja. Ta njihova lastnost omogoča ribiču, da lahko kljub na splošno lahki opremi in tanjši vrvici ublaži sunke težje ribe.

Ribolov z UL opremo je enostaven, zabaven, mehak in nudi ribiču izvrsten kontakt z vabo in ribo. Na konici palice in v zapestju čutimo prav vsak trzljaj, prijem pa začutimo, zahvaljujoč pletenici, takoj, tudi na nekoliko daljših razdaljah.

Za kaj je UL primeren?

UL ribolov je primeren za stoječe in tekoče vode, še posebej pride do veljave na manjših vodotokih in povsod, kjer vidimo ribo. V kombinaciji z lahko opremo je ribolov na videno še poseben užitek, najsibo ciljna riba postrvje, krapovske ali katere druge skupine. Tam, kjer ribe vidimo, se elegantno izognemo ribolovu podmerskih primerkov tako, da ribam ne mečemo. Lepota ribolova z UL opremo je v tem, da ujamemo več rib, ki pa niso nujno majhne. Vsekakor je na UL palici klen dolžine 40 cm prav dober borec, taka oblika vijačenja pa postavi na glavo marsikatere trdno zakoreninjene poglede na to dinamično obliko športnega ribolova.

Slovenija je kot ustvarjena za ribolov z ultralahko opremo. Paziti moramo na to, da je v določenem revirju vijačenje sploh dovoljeno, nato pa tudi pri omejitvah, ki se dotikajo predvsem najmanjše dovoljene velikosti vab. Nemalokje je dolžina vabe predpisana, zato povsod, kjer je omejena navzdol, ne moremo kar loviti. Toda tudi na tem področju se stvari premikajo na bolje, saj so številne ribiške družine sprevidele čar tega ribolova in dodelale pravila na posamezni dovolilnici.

Palice

Ultralahke palice so navadno na voljo v dolžinah od približno 120 cm do 140 cm, lahko pa so tudi daljše, od približno 240 do 270 cm, in namenjene za ribolov v malce bolj posebnih razmerah. Večina ribičev, ki prisega na to obliko vijačenja, ima palice, dolge od približno 150 do približno 180 cm.

Kolesca

Kolesca so prilagojena lastnostim ribiške palice. Navadno so lažja od 300 g, zato jih je prijetno držati. Z njimi lahko lovimo zelo intenzivno več ur skupaj, kar pri težji opremi ni brez posledic na mišicah in sklepih. Na manjša kolesca navijemo tanjšo vrvico, ki omogoča enostavno metanje lahkih vab, z njimi pa dosežemo širšo paleto rib. UL oprema na splošno omogoča tako bogat riboov, ki bi si ga v določenem revirju prej le stežka predstavljajli. Dokler ne poskusimo, se prav lahko zgodi, da niti ne vemo, kako bogata je določena voda.

Vrvice

Puristi navijejo na kolesce fino vrvice z nosilnostjo od 0,5 do 3 kg. Z njimi mečemo dlje in lažje dosežemo manjša, a oddaljena ribolovna mesta. Pri tanjših vrvicah z manjšo nosilnostjo obstaja, vsaj pri začetnikih v ribolovu z opremo UL, bojazen, da zavoro kolesca preveč zategnemo. Za pravilno nastavitev upoštevamo parabolično akcijo palice in samo nosilnost vrvice, da se nam pri zategu ne bo strgala in bomo ribo hkrati tudi uspešno zapeli. Drobne nastavitve fine opreme (angl. fine tuning), ki zahtevajo malce razmisleka, so še ena od lepot tehnike UL.

Vabe

Vabe, ki jih uporabljamo pri ribolovu z UL opremo, so na splošno precej lažje kot pri drugih oblikah vijačenja. Same oblike vab posnemajo ribice, podvodne nevretenčarje, deževnike, črve in podobne okusne zalogaje. Dostikrat uporabljamo potezanke, ki jih sicer navežemo na muharske trnice. Vse, kar je za ribe zanimivo in ni težje od nekaj gramov, pride pri vijačenju z UL opremo še kako v poštev.

Med vabami, primernimi za ribolov z UL tehniko, ne moremo mimo majhnih silikonskih rib, voblerjev, drobnih glavinjar, potezank, blestivk, različnih tvisterjev na trnkih džig in podobnih. V dolžino merijo od dobrega centimetra naprej, navadno pa ne presegajo 5 cm. Pri izbiri vab lahko tudi improviziramo in uporabimo daljše, če to od nas zahteva pravilnik. Na račun dolžine vabe lahko kakovost meta ohranimo z njeno (manjšo) težo. Ker so razmere od revirja do revirja lahko povsem različne, se vedno malce poigramo in ulov ne bo izostal.

Si že lovil z UL opremo? Napiši v komentar!

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

12 thoughts on “Ultra light ribolov (UL) za maksimalno zabavo

 • pri 15:11
  Permalink

  UL zakon! Na morju lokarde, šnjuri, iglice, pirke, mali zubatci itd. , na celinskih vodah pa ostriž, smuč, ščuka, klen in postrvi

  Odgovori
 • pri 18:50
  Permalink

  katere pa so te palice ima kdo kak link do opreme za tak UL

  Odgovori
 • pri 22:11
  Permalink

  Dober članek, odličen način ribolova za ostriža, klena, postrvi, ščuke. Nisem pa še videl koga da bi namensko mrene, podusti, ploščiče… lovil na tak način, mislim da je prijem belice bolj izjema kot pravilo. Pogrešam pa še dovoljenje za lov na salmonidnih vodah s tem načinom, ni veliko revirjev kjer bi lahko na tak način lovil postrvi.

  Odgovori
  • pri 7:39
   Permalink

   En frend lovi tudi podusti na UL. Večinoma so majhne dobi se tudi mrena.

   Odgovori
   • pri 14:46
    Permalink

    Jaz lovim na revirju ki slovi po podusteh mrenah ogricah in nasplošno belicah pa sem do zdaj ujel samo par podusti na UL, največkrat grejo belice uzadi za srebrnim blinkerjem, za silikonom redkokdaj. Vendar mislim da je to bolj radovednost ali pa branjenje teritorija. Mogoče pa jaz neznam probal sem pa že vse živo 🙂

    Odgovori
  • pri 18:52
   Permalink

   Sašo (in drugi) – kje pa je kak tak revir, kjer lahko loviš salmonide z UL opremo? Itak se način UL lova lahko zelo približa muharjenju in kolikor berem, niti na svetovni ravni ni neke jasne meje – je pri nas to kaj strogo? Ali te bodo nagnali, če boš recimo v revirju, kjer se lahko samo muhari, lovil z UL opremo z muho in mini plovčkom, ali s kako muhi/škržatu podobno plavajočo vabo?
   (se opravičujem za najbrž naivna vprašanja – doslej sem lovil izključno na morju in razmišljam o občasni selitvi v notranjost Slovenije 😉

   Odgovori
   • pri 20:18
    Permalink

    Jaz za samo salmonidne revirje kjer je dovoljeno vijačenje poznam samo vipavo,hubelj, soča dol pri italiji,črnava in pa majhen del kamniške bistrice najde se pa še kakšen manjši potok kjer je dovoljeno vijačit… ampak na vipavi soči itd. V bistvu Ul sploh ni dovoljeno saj je omejitev vab prevelika (voblerji nad 7cm, blestivka nad 4 cm…). Trojčki razumem da so prepovedani saj res naredijo škodo postrvi ali drugi ribi nerazumem pa zakaj se nebi smelo vijačit na salmonidnih vodah z enojčkom oz. Tamalimi silikoni. Na lahko opremo tudi zelo dobro čutiš razliko med ribami, dokaj hitro ločiš ali imaš na trnku klena ali postrv, postrv je res užitek na Ul. Se pa strinjam da je zelo podobno muharjenju tudi pri UL se upurablja potezanke in posnetke licink. Mogoče bo čez 100let se kaj spremenilo tako kot vsaka stvar

    Odgovori
   • pri 23:52
    Permalink

    Pa še to kamniška bistrica je baje dokaj prazna, vipava pa draga pa izjemno zahtevna za lovit za začetnike. Bolj priporočam kakšno ljubljanico da se dobit notri velike ščuke na UL ostrižev kokr hočeš na silikone, na voblerje pa klene. Če se malo pozanimaš in poznaš revir se tudi kakšna postrv ujame vendar ne računaj na njo

    Odgovori
 • pri 20:40
  Permalink

  Pozdravljeni
  Ravno kupil ul palico shimano catana 1-5g 190m.
  Me pa zanima katere revirje bi mi priporočili saj ugotavljam da so na večini omejitve velikosti blestivke na št3 ali več (a to pomeni da še vedno lahko uporabim majhen silikon ali pa voblera).
  Kje bi se dalo na ul lovit ostriže poleg bohinjskega jezera ne poznam drugih revirjev v katerih bi bile večje populacije.
  Hvala in lep pozdrav.

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja