Občutek nemoči in neuspeha – 4. koraki do zmage

Vse v tej fazi življenja se je lepo sestavilo in kar naenkrat sem izgubil fokus oz. smisel. Kolikokrat sem se znašel v trenutku, urah, dnevih, tednih in mesecih, ko sem ves dan presedel in razmišljal kaj pa danes? Pa sem si rekel: “Ah nič, saj če sm pa kak dan brezglavo prost, pa tudi ne bo nič narobe.” in sem se tako lepo skozi ves dan prestavljal sem in tja. Kaj se je zgodilo naslednji dan? Ja, zgodba se je ponovila, ampak tokrat je bil odgovor: “Ah nič, saj če sm pa kak teden  prost, pa tudi ne bo nič narobe.” in sem užival ob pitju kave skozi ve dan, teden…. mesec… leto… Vsak dan sem našel nov izgovor, ki me je držal v coni udobja oz. po nekaj tednih, mislim da lahko napišem v coni lenobe. Koliko izgovorov smo si sposobni izmisliti? Ste kdaj razmišljali o tem? Popolnoma za vsak neuspeh oz. nenarejen korak, ki smo si ga zadali, lahko zlahka najdemo 10 izgovorov. Če smo pa do sebe iskreni, ampak resnično iskreni, vemo da niti eden ne drži in da smo enostavno “bili leni”. Zakaj? Ker je fino in udobno! Ni se nam treba naprezati, trpeti, porabljat energije, ampak enostavno živimo in čakamo. Čakamo? Ja. Čakamo, da se bo zgodilo! Čakamo, da zadanemo na loteriji (imamo možnosti 1 proti slabe 14 milijonov). Dejansko se nam v teh primerih pokaže koliko smo dejansko kreativni in v kakšne vse smeri smo sposobni razmišljati ter raziskovati.

V kolikor izhajamo iz predpostavke, da smo zdravi, mentalno in fizično, smo realno sposobni vsega v okvirih naših fizičnih omejitev (v kolikor sem drobne strukture, bom res težko zmagal v težki kategoriji boksa) in glede na prejšnji odstavek, smo te sposobnosti pripravljeni zavreči. Zakaj je to pomembno? Ker je naše življenje najlepši in najboljši dar, kar smo jih kadarkoli prejeli. Koliko lepih in pozitivnih čustev lahko prikličem v spomin in se ob njih počutim neprecenljivo lepo? A ni škoda, da bi priložnosti za takšne občutke zavrgel? Smo zopet pri izgovorih? Samo poročila pogledam… samo to nanizanko še pogledam… oh, kako super film je, samo tega še pogledam. Imam še boljši izgovor – jaz ne gledam filmov, ampak gledam dokumentarne oddaje. Res? Kolikokrat v življenju ti bo pomagalo, ko boš vedel kako vzgajati hrošče ali kako se boriti proti krokodilu ali kako ga lahko celo vzgojiš?  Bodimo iskreni, skoraj nemogoče. Ampak ja, – namerno bom uporabil izraz na žalost,  to v naši družbi šteje kot nekaj pohvalnega – torej, danes sem 4 ure gledal TV! Vse vem kako lahko vzgajaš krokodila! Je to res kvalitetno porabljen čas? Da, v kolikor imaš življenjski cilj, da boš krotilec krokodilov, drugače pa, bodimo ponovno resnično iskreni do sebe, ni šanse!

Zakaj sem napisal zgornja odstavka in kaj imata veze z naslovom?

V življenju se srečamo s takšnimi in drugačnimi časovnimi obdobji. V vsakem obdobju smo vabljeni, da se naučimo nekaj novega. (odličen primer tega je knjiga Jonatan Livingston Galeb, jaz sem jo prebral vsaj že 20x in me vedno znova preseneti. Hvala Borutu, da mi jo je predstavil, pred verjetno več kot 30 leti), na nas pa je, ali bomo to vabilo sprejeli ali ne. Po zgornjih zapisih sodeč bomo raje to preskočili. Ampak, a je vredno? A je vredno zamenjati 3 ure pred TV ali računalniško igrico za 3 ure doseganja našega največjega cilja, pa karkoli že to je? No, na našo srečo nam bo življenje samo ponudilo popravni izpit, in to celo tolikokrat, kot bo potrebno, da gremo korak višje (odličen članek na to temo od Klemen Rebolj: Življenje se ne naveliča vedno znova razpisovati popravnih izpitov).

Moramo se zavedati, da je v normalnih razmerah (kar dejansko imamo večino življenja) občutek nemoči in neuspeha samo občutek in ne stanje ali dejstvo, kar pomeni, da lahko to spremenimo, če se odločimo. Najlaže je vedno prevaliti krivdo na nekoga drugega in čakati dalje… zasluženo leto v coni lenobe… morda celo 10 let… Sicer izredno zanimivo vprašanje, koliko od vas se bo v tem zapisu našlo ter koliko od vas bo v tem zapisu našlo izgovor? Glede na darilo, ki smo ga dobili ob rojstvu, globoko v nas tli ogenj k napredku in lahko, da smo ga nekje na poti skoraj pogasili, ampak nikoli ni in ne bo ugasnil. V kolikor malo podrezamo po žerjavici, bo z lahkoto ponovno vzplamtel. Vsi smo se srečali s težkimi preizkušnjami in smo jih bolj kot ne v večini uspešno premagali. Samo poskusite si predstavljati kako težko nam je bilo shodit? Ali prvič zadihati na svoja pljuča? Iti v šolo? Prvič na kolo? Ta občutek moramo samo ponovno prebuditi in ga negovati.

Kako lahko to naredim? 1. korak je, da se začnemo zavedati (odlično branje knjiga Zavedanje od Anthony De Mello. Ponovno zahvala, tokrat Klemnu, knjiga mi je dobesedno odprla oči) – torej da se zavemo, da želim uresničit moj namen in da moj namen ni, da bežim od življenja s pomočjo izkoriščanja tehnologije. Po mojem mnenju je to najtežji korak, vse ostalo kar sledi ni omembe vredno in kar steče kar samo. Moramo pa se zavedati, da nismo vedno dovzetni za rast, ampak pride trenutek, ki nas ponese. Vse ob svojem času, ko smo pripravljeni.
Ko priznam sam sebi, da želim nekaj več in si želim prenehat bežati, je čas, da napišem kaj si želim. Torej, korak 2. – napisati cilje. Za začetek lahko samo enega, nam zelo majhnega. Zakaj? Namen ni, da čez noč postanemo drugi Steve Jobs ali Madonna, ampak da se naučimo pomembnosti doseganja ciljev in kaj nam to prinese.
Ko smo zapisali cilje, sledi korak 3., in sicer izredno točna definicija cilja ter nato korak 4., definirani in napisani jasni in podrobni koraki za dosego cilja. 3. in 4. korak sta izredno pomembna, namreč v kolikor nimamo jasne definicije cilaj ter poti do njega, bomo le-tega stežka dosegli.

Primer definicije cilja:

Moj cilj je imeti višjo plačo. Ok, če imam tak cilj, kako ga bom dosegel, če niti ne vem, kaj zame je višja plača? Dajmo ta cilj razčlenit po korakih:

Korak 1.: zavedam se, da sem sposoben in da je moje življenje največji dar, ki sem ga kadarkoli prejel. Želim ga maksimalno izkoristiti in je moja odgovornost

Korak 2.: Višja plača

Korak 3.: 1.800,00 eur želim prejeti čistega prihodka vsak 15. v mesecu na moj osebni račun.

Korak 4.: 1400 že imam plače, manjka mi še 400eur. Kako jih lahko dobim?

 • Dodatno delo?
  • odprem lastno dodatno dejavnost? Možnost čiščenja? Varuška? Morebiti pomoč okoli hiše? Delo v gozdu? Pisanje člankov za revije? Prevajanje?
 • Napredovanje v službi?
  • ali imam možnosti napredovanja? Če da, kaj lahko storim za napredovanje? (prvo vprašam nadrejenega oz, šefa, ali je odprto kakšno bolje plačano delovno mesto. V kolikor je, pridobim točne informacije, kaj je pogoj za to delovno mesto ter koliko je plačano)
 • Nadure?
  • ali lahko na obstoječem delovnem mestu delam več?
 • vlaganje?
  • lahko morda vložim 10eur v delnice ali kriptovalute? v kolikor igrate loto, lahko vsak teden ali dan enak znesek vložite v sklade ali kriptovalute ali delnice

 

To je samo primer, ki sem ga spisal v 5 minutah. Kako natančno in dobro bi ga šele lahko definiral, v kolikor bi ga pisal nekaj ur ali pa ga vsak dan skozi teden malo dopolnim? Da, pot za dosego cilja ni več tako nemogoča, ampak se vprašanje, “ali lahko dosežem to”, spremeni v “kdaj bom dosegel to”.

Zgornje korake lahko porabimo na vseh življenjskih področjih, denar sem dal samo za primer, ker si  finančni uspeh zelo lahko definiramo.

Seveda, življenje ni enostavno in tega se moramo zavedati. Vsekakor pa moramo biti potrpežljivi in se ne prepuščati naključjem, da nam kreirajo življenje, ampak bomo doživeli najboljše in najlepše, ko bomo pripravljeni ter bomo prevzeli vajeti za svoje življenje popolnoma v svoje roke. Ne pozabi, korak po korak… potrpežljivo in uspelo ti bo!

 

Imaš morda še ti kakšno idejo, kako dosegati cilje? Se strinjaš z napisanim?

Viri:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lottery_mathematics
https://pixabay.com/photos/room-office-modern-lectronic-2559790/

3 thoughts on “Občutek nemoči in neuspeha – 4. koraki do zmage

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja