Novosti v prihajajoči muharski sezoni

Muharska sezona 2020 je pred vrati. Poglej, katere novosti v njej čakajo muharje. Z ribolovom bomo v nekaterih revirjih lahko pričeli že 29. februarja.

Zima bo kmalu za nami. Z lovom ščuk smo (vsaj) do 1. maja že zaključili, bliža se tudi finale sulčelova. Številni muharji se že nestrpno ozirajo v novo muharsko sezono, pripravljajo opremo in vežejo umetne muhe. Čeravno je do 1. aprila, ko je ribolov dovoljen na veliki večini domačih muharskih revirjev, še daleč, pa nas na začetku marca pričakuje kopica zanimivih voda, na katerih bomo lahko potešili ribiško strast.

Radovna je sanjsko lepa muharska rečica
Radovna je sanjsko lepa muharska rečica

Jeseni 2019 se je portalu RibiskeKarte.si pridružil tudi Zavod za ribištvo Slovenije, ki ponuja ribolovne dovolilnice za športni ribolov v vodah posebnega pomena. Med njimi moramo omeniti Sočo, Unico, Savo Bohinjko, Radovno, Krko in Iščico. Na zadnjih treh revirjih bomo lahko letos muharili že 29. februarja, saj je prestopno leto!

Radovna

Prava alpska lepotica teče po manjši ledeniški dolini iz Krme do Vintgarja in se pri Mostah izliva v Savo Dolinko. V njej živijo domorodne potočne postrvi, ribiče pa bodo zabavali tudi prijemi borbenih šarenk.

Radovna je manjša rečica s kristalno bistro vodo. Zlasti zgodaj spomladi bo za ribolov zahtevna, saj je voda še ledeno mrzla. A čez dan, ko bo sonce ogrelo njene bregove in bodo postale aktivnejše tudi nekatere skupine žuželk, bomo lepo lovili na posnetke ličink, tudi nekatere suhe muhe. Radovna je za muharske sladokusce, za samotarje, ki cenijo neokrnjeno naravo, in za vse avanturiste, ki bodo ujeli majhno domorodno potočno postrv, jo nežno vzeli v dlan in opazovali njene rubinasto rdeče pike, medtem ko bo zamahnila s plavutmi in odplavala nazaj v globine modre ledeniške gospodične.

Ti puščajo ribiški škornji? Skrajni čas je, da jih daš popravit, saj se bliža nova sezona. Priporočamo ti Andreja Šoštariča (Fish & Fun), mojstra popravil, in njegovo ekipo. Več informacij TUKAJ.

Krka
Krka

Zelena dolenjska gospa, svetovno znana kraška lepotica, je pravo nasprotje alpske strogosti. Revir, s katerim upravljajo v Zavodu za ribištvo, se razteza od izvira reke do Zagradca. Velja za postrvjo vodo, ki pa bo svoje bogastvo razodela le najnatančnejšim.

V Krki živijo čudovite potočne postrvi in velike šarenke. Že zgodaj spomladi je njihov ribolov lahko zelo dober, če to le dopuščajo temperature in vodostaj. Dr. Korošec je o njej nekoč napisal: “Krka je ena najlepših slovenskih rek. Dobrodušna podeželanka, ki povezuje vasi ob svojem umirjenem toku. Gostoljubna tujcu vabi s preprosto domačnostjo. Kraška izvira dajeta reki stabilno vodnatost, in ker ji v zgornjem toku priteka le kak skromen potoček (dežela se tu imenuje Suha krajina), jo zmorejo razdivjati samo večdnevne deževne ujme.”

Iščica
Drst potočnih postrvi v Iščici
Drst potočnih postrvi v Iščici

Ta zanimiva kraška rečica izvira pri Igu in teče po vzhodnem delu Ljubljanskega barja. Blizu se ji pridruži Želimeljščica, a ostane rečica kljub temu razmeroma majhna. Zaradi tega je ribolov na njej bolj tih in butičen, primeren za zahtevne muharje, ki iščejo malce bolj divje in rustikalne ribolovne kotičke. V Iščici bodo muharji spomladi lovili temne potočne postrvi, sredi leta in v njegovi drugi polovici pa krepke lipane, ki tam dosežejo zavidljivo dolžino.

Kje boš prve dni nove muharske sezone preživel ti? Sporoči v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Novosti v prihajajoči muharski sezoni

    • 10/02/2020 pri 9:53
      Permalink

      Zdravo Tomo, da, tudi Radeščica (RD Novo mesto) je zelo zanimiva za spomladansko muharjenje, saj se revir odpre že 1. marca. Ste na njej že lovili, kakšne so vaše izkušnje?

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja