Nekaj idej za shranjevanje navez

Megleni zimski popoldnevi so za vse, ki ne poskušajo sreče pri lovu sulca ali ščuk, odlična priložnost za urejanje zalog ribiške opreme in pospravljanje drobnarij, ki jih potrebujemo čez leto. Ob nedavnem čiščenju ribiške sobe smo uredili tudi zalogo navez za beličarjenje in krapolov.

Dobro organiziran športni ribič rad poskrbi, da je njegova ribiška oprema pospravljena in zložena po škatlah, torbah in drugih organizacijskih enotah. Urejene potrebščine mu prihranijo čas, ko jih išče, pospravljena oprema pa je tudi bolje zaščite in traja dlje (ribič tako prihrani tudi kar precej denarja, ne samo pri obstoječi opremi, temveč tudi pri boljšem izkoristku laksov, vab itd.). Da ne govorimo o samem videzu 😊 Pospravljanje se torej splača. Kako smo se lotili urejanja navez in predvrvic mi?

Primer škatle za shranjevanje kraparskih navez

Nekaj mesecev po tem, ko me je prijatelj navdušil za krapolov, sem kupljeno opremo za izdelavo navez (pa tudi za vse naveze, ki so mi jih izdelali in podarili ribiški kolegi) hranil kar v manjši kartonasti škatli. Škarje, predvrvice, gumice, zaponke, vrtljivke, trnki, laksi za Zig-navezo in še in še … se mi je valjalo skupaj brez kakršnegakoli reda. Je potrebno zapisati, koliko časa sem potreboval, da sem določeno stvar sploh našel? Pa morda o tem, koliko “nepotrebnih” stvari sem kupoval, čeprav sem jih že imel doma (če imamo malo zaloge sicer nič ne škodi)?

Ko je končno prišlo razsvetljenje, sem stvari lično zložil in pospravil v posebne “peresnice” oziroma “denarnice” za naveze. Kot se spodobi.

Primer škatle, ki omogoča hkratno shranjevanje navez in opreme za njihovo izdelavo
Shranjevanje navez za krapolov in ribolov s krmilnikom

Splača se imeti dve peresnici. V prvo namestimo že izdelane naveze, v drugo pa tudi najnujnejše potrebščine, da lahko naveze izdelamo sproti, ob vodi. Škatla za shranjevanje navez naj bo dovolj velika, v pomoč bodo magnetni detajli, zatiči, s katerimi v peno pritrdimo navezo, morda pa tudi merilo, ki nam bo v pomoč pri odmerjanju dolžine naveze.

Škatel, peresnic oziroma denarnic za shranjevanje navez in potrebščin za njihovo izdelav v trgovinah ne manjka. Cene so dostopne, zato vsekakor ne smejo manjkati v priboru urejenega in organiziranega ribiča.

Zelo uporabne so tudi škatle, ki omogočajo shranjevanje navez in imajo zato pripravljeno posebno peno z zatiči, hkrat pa ponujajo tudi nekaj plastičnih žepkov, v katere shranimo škarjice, vrvico, trnke in druge nujno potrebščine za izdelavo kraparske naveze. Takšno škatlo z lahkoto uporabimo tudi za naveze za ribolov s krmilnikom, saj so te navadno krajše in enostavnejše za shranjevanje.

Primer škatle za shranjevanje predvrvic za beličarjenje
Shranjevanje navez za ribolov s plovcem

Škatle za shranjevanje navez oziroma predvrvic za beličarjenje (ribolov s plovcem) so nekoliko drugačne, saj je drugačna tudi sama predvrvica. Navadno je daljša, sestavljena iz različno dolgih in različno debelih kosov laksa, lahko ima že nameščen plovec in uteži. Takšne predvrvice navadno navijemo na omot iz plastične mase, več teh omotov pa zložimo v škatlo oziroma peresnico.

Če zapravljanju nismo posebej naklonjeni, lahko izdelane naveze za krapolov povsem spodobno shranimo tako, da jih navijemo na tulec iz pene, ki meri v premeru približno 10 cm. Tako bodo naveze shranjene varno, predvsem pa se ne bodo prepogibale in v vodi ne bodo delovale nenaravno (zlomljeno).

Kako pa si ribiško opremo in potrebščine uredil ti? Sporoči v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • anglingdirect.co.uk
  • korda.co.uk
  • piscor.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja