Nenavadni ulovi, 2. del

Po podatkih nekaterih domačih avtorjev živi v Sloveniji 96 vrst sladkovodnih rib, ki poseljujejo črnomorsko (donavsko) in jadransko povodje. Od teh je za športni ribolov zanimivih (ali tako in drugače primernih) okoli 35 vrst. Večina je domorodnih, nekaj je tudi tujerodnih. Mnoge, predvsem manjše ribje vrste, bomo srečali zgolj slučajno. Kljub temu jih je zanimivo spoznati, saj so pomemben del ekosistema.

V zapisu Nenavadni ulovi, 1. del, smo pisali o jegulji, kečigi in menku. Poleg teh smo omenili tudi primorsko podust in piškurje. Katere pa so še nekatere druge ribje vrste, ki so sicer izjemno redke, a se vseeno lahko zgodi, da jih (po naključju) ujamemo? Tokrat želimo predstaviti jeza, črnomorsko čepo, mazenico, pegunico in ozimico.

Jez
Jez

Znanstveniki ga uvrščajo v družino krapovcev. V povprečju zraste do 35 ali 40 cm, največ do 85 cm. Na prvi pogled je podoben klenu ali platnici. Njegov ribolov je dovoljen, zavarovan je z lovno mero, varstveno dobo in predpisanim uplenom. Pri nas živi v spodnjem toku Save, v Muri, Dravi. Zaznali so ga v nekaterih odsekih Kolpe, Krke in Dravinje. Teoretično ga lahko ujamemo s tehniko beličarjenja, izjemoma tudi muharjenja.

Zanimivost: v nekaterih evropskih državah, denimo v Nemčiji, Angliji ali na Češkem, je jez precej pogostejši kot pri nas. Redno objavljajo njegove fotografije tudi med trofejnimi ulovi, čeprav ne zraste tako velik kot bolen ali krap.

Črnomorska čepa
Črnomorska čepa

Sodi v družino sledi (Clupeidae); njeni predstavniki so številčni ob obalah in pritokih vseh svetovnih morij. V povprečju zraste do 35 ali 40 cm, največ do 60 cm. Čepa je pri nas zelo redka, teoretično bi jo lahko ujeli v Muri in Dravi, vendar je popolnoma zavarovana.

Zanimivost: številne fosilne ostanke rib iz družine sledi so strokovnjaki našli v terciarnih sedimentih iz območja Zasavja, zlasti v krovnini premoga pri Hrastniku. Številne takšne fosile, ki so sicer slabše ohranjeni, lahko na redkih nahajališčih najdemo še danes, a so zavarovana.

Mazenica
Mazenica

Manjšo ribico iz družine krapovcev, ki v dolžino zraste od 15 do 20 cm, največ do 30 cm, bomo lahko slučajno ujeli v jadranskem povodju. Pri nas živi v Vipavi in nekaterih predelih Nadiže in Soče, malce bolj je razširjena na območju severozahodne Italije. Načrtni ribolov mazenice je prepovedan, saj je popolnoma zavarovana vrsta.

Pegunica
Pegunica

Predstavnica manjših rib iz družine krapovcev v dolžino zraste od 15 do 30, največ 40 cm. Spominja na večjo zeleniko, pri nas je izredno redka. Posamezni primerki so znani iz spodnjega odseka Drave, Lahinje in Kolpe.

Ima vretenasto telo, posuto z drobnimi do srednje velikimi luskami. Nadstojna usta ima zelo podobna zelenikinim, le da so nekoliko večja. Kljub ogroženosti je njen ribolov načeloma dovoljen, saj dodatni varstveni ukrepi niso predpisani.

Ozimica
Ozimica

Izredno zanimiva ribja vrsta je pri nas teoretično prisotna le v Dravi; zadnji dokumentirani ulov sega v leto 2006. Ozimica sodi v družino ozimic (Coregonidae) in ima tolščenko, podobno kot postrvi in lipani. Ozimice so bolj razširjene po severni polobli, v Evropi pa je značilna za nekatere alpske revirje v Švici, Avstriji in Franciji. V dolžino zraste od 30 do 50 cm, največ do približno 75 cm.

Zanimivost: marsikje v Avstriji in Švici je ozimica gospodarska pomembna riba. Zaradi okusnega mesa je zelo cenjena, pogosto pa jih za človeško prehrano tudi dimijo. V nemško govorečih deželah je ozimica poznana pod imeni (množinsko) Renken, Maränen, Reinanken in Schnäpel.

Si katero od zgoraj omenjenih že ujel ali videl v naravi? Sporoči v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Eno boljših knjig, ki opisuje sladkovodne ribe in piškurje v Sloveniji, so avtorji Metka Povž, Andrej Gregori in Marija Gregori izdali leta 2015 v Zavodu Umbra. Predstavlja nam veliko zbirko zanimivih informacij. Kot literaturo smo jo navedli spodaj.

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Povž, M., Gregori, A. in Gregori, M. (2015). Sladkovodne ribe in piškurji v Sloveniji. Ljubljana: Zavod Umbra.
  • angelwahn.de
  • en.wikipedia.org
  • ca.m.wikipedia.org
  • paoloslevin.wordpress.com
  • ittiofauna.org
  • nachrichten.at
  • fishingboatsblog.blogspot.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Nenavadni ulovi, 2. del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja