Tujerodne in invazivne rastline v Sloveniji

Tujerodne rastline so rastline, ki izvirajo iz drugih območij sveta in za Slovenijo, v katero jih je zanesel človek, niso značilne. Še več, dostikrat so invazivne, kar pomeni, da se izjemno hitro razmnožujejo in pri tem zavirajo rast drugih domorodnih rastlinskih vrst.

V določenih območjih so tudi pri nas tujerodne rastline že zelo razširjene in izpodrivajo domorodne vrste. Zaradi tujerodnih rastlin je tako lahko ogrožena biotska pestrost, dostikrat pa škodujejo tudi konstrukcijam in povzročajo neposredno in hitro izmerljivo ekonomsko škodo. Zaradi omenjenega je dobro, da tujerodne in invazivne vrste poznamo in na ustrezen način omejujemo njihovo rast in razmnoževanje.

Najbolj znane tujerodne rastlinske vrste

Med najpogostejši tujerodni in invazivni rastlinski vrste pri nas sodita japonski dresnik in ambrozija. Prvi izvira iz Japonske in je danes razširjen praktično po vseh celinah. Sodi med 100 najbolj razširjenih invazivnih rastlin na svetu, pri nas ga je prepovedano sejati, saditi ali kakorkoli drugače razmnoževati.

Japonski dresnik je grmovnica, ki požene iz sprva plitvih korenin in oblikuje goste stebelne strukture. Te so najprej mehke, zelene, jeseni pa olesenijo. Ker se japonski dresnik izjemno hitro in uspešno razmnožuje, je pri nas prisoten skorajda povsod. Najbolj problematični so predeli ob vodotokih, kjer delce rastline izplavlja voda in se dresnik nato zaseje drugod.

Ustvarja prave gozdove stebel in tako izpodriva druge domorodne rastline. Problematično je tudi odvažanje in neustrezno puščanje zemljin, v katerih so korenine, semena ali delci rastlinskega tkiva dresnika. S pomočjo človeka se tako dresnik hitro širi, izkoreniniti pa ga je zelo težko. Dresnik ima namreč gosto razvejan koreninski sistem. Samo sekanje nadzemnih delov rastline ne pomaga. Za učinkovito uničenje sistema dresnika je potrebno večletno obrezovanje nadzemnih delov ali temeljito čiščenje zemljine, v kateri ima korenine. Dresnik je potrebno odpeljati na uničenje na ustrezno deponijo. Pri domačem zažigu rastline obstaja nevarnost, da toplota ognja z vleko dvigne tkivo rastline in ga s pomočjo vetra odloži nedaleč stran, kjer se bo dresnik znova ukoreninil.

Ambrozija je druga rastlinska nadloga, ki pesti večji del Slovenije. Je nižje rasti in izrazito nezahtevna, najraje ima prodnata, peščena tla. Če so mladi poganjki dresnika užitni pa je pelod ambrozije izjemno alergen za človeka, nevaren je tudi za bolnike z astmo. Poleg tega je ambrozija kot plevel zelo škodljiva tudi za kmetijstvo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja