Nabodala iz gojene jerebice s pomako iz plemenitega sira

Jesen je prav gotovo najbogatejše obdobje leta. Ker je tudi čas lova na gojeno jerebico, smo pripravili recept slastnih jerebičinih nabodal s pomako iz plemenitega modrega sira.

Jerebica
Poljska jerebica

Gojena poljska jerebica (Perdix perdix) je ptica in sodi v skupino poljskih kur. Sodi med srednje velike ptice, je manjša od fazana, a večja od prepelice. Največ se giblje pri tleh, leti pa le na krajše razdalje.

Pri nas je pogostejša v nižinskem delu Slovenije (Pomurje), saj ima rada prostrana, odprta zemljišča. Njen organizirani lov je mogoč samostojno ali v kombinaciji z drugimi vrstami male divjadi, dovoljen pa je od 1. septembra do 15. novembra.

Priprava

Nabodalca so primerna za predjed na bogato obloženi nedeljski mizi, kot poslastica na lovskem ali ribiškem druženju, primerna pa so tudi za spoznavanje okusov divjačine, torej za vse, ki se s tem mesom še niso pogosto srečali.

Ker so jerebice manjše, bomo za štiri lačne osebe potrebovali vsaj osem jerebic. Uporabimo njihova prsa, druge dele pa uporabimo za omake in prikuhe.

Najprej z mesa odstranimo kožo in narežemo na primerno velike kose. Marinado, v katero denemo meso za vsaj pol ure, pripravimo iz dveh strokov česna, soka ene limone, ene žličke olja, ene žličke medu in ene žličke fino nasekljanega peteršilja. Solimo in popramo po okusu.

Pomako iz modrega plemenitega sira pripravimo tako, da na zelo blagem ognju zmešamo 20 g sira s plesijo (gorgonzola, cambozola, rocquefort, …), 20 g pasirane skute (zamenjamo jo lahko s kajmakom oziroma podobnim izdelkom, ki ni tako kiselkast), 20 ml sladke smetane z več maščobe, eno žlico medu in pol žličke majarona.

Marinirano meso nabodemo na lesena ali kovinska nabodala. Ker je nežno in tanko, pečemo le dobro minuto na vsaki strani na srednjem ognju v ponvi ali na žaru. Postrežemo s pomako in poljubno prilogo, denimo popečeno polento ali sveže pečenim črnim kruhom.

Poleg jedi priporočajo malce bolj aromatično belo vino, recimo renski rizling, traminec ali rumeni muškat.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja