Obvladaj “koronski” stres – z gibanjem!

Z naraščanjem števila obolelih in stopnjevanjem različnih ukrepov za omejevanje razširjanja novega korona virusa se v ljudeh povečuje psihična napetost. Zaradi omejitev občutimo tesnobo, pogosteje nas je strah, bodisi pred samo boleznijo, bodisi pred posledicami epidemije, denimo morebitno izgubo službe. Kako prekiniti tok slabih misli?

Pred časom smo v osrednjih slovenskih informativnih medijih spremljali prispevek o povečani razširjenosti prevelike telesne teže med Slovenci, tudi najmlajšimi. Debelost naj bi bila posledica neaktivnosti zaradi karantene med razsajanjem korona virusa in je le ena od negativnih posledic trenutne epidemije. Takšne kvarne vplive na telo je enostavneje zaznati. Kaj pa se dogaja z našo psiho? Kako se miselno spopadamo s stresom, povezanim z aktualnim virusom?

Psihične travme

Zaradi epidemije smo omejili osebne stike, kar nekateri občutijo v obliki osamljenosti, izoliranosti. Med karanteno, ko smo ostajali doma, zaprti med štiri stene, je bilo to še bolj očitno. Socialnih stikov, kot smo jih bili vajeni, trenutno ni, ali pa so zelo omejeni. Stisk rok je zamenjal dotik stisnjenih pesti, objemov ni (ali pa so le med najožjimi družinskimi člani), ni velikih druženj in ni sproščenih, spontanih zabav. Vse to predstavlja za večino stres, s katerim se moramo na neki točki spopasti.

Težave se kažejo tudi v fizični obliki

Najpogosteje tako, da se zredimo. Kot navajajo strokovnjaki, leži glavni vzrok čezmerne hranjenosti in debelosti v neravnovesju med energijskim vnosom in porabo. Zlasti v zadnjem obdobju naj bi povečevali vnos energijsko goste hrane, ki je bogata z maščobami, soljo in sladkorji. Ta je hkrati osiromašena vitaminov, mineralov in drugih esencialnih snovi, kar vodi v začaran krog in številne bolezni, denimo sladkorno bolezen in povišan krvni tlak.

Poleg prenažiranja se, kot kažejo trenutne raziskave, tudi nismo kaj prida gibali. Dremali smo na kavču, sedeli pred računalnikom ali ležali v postelji – s tablico v roki. Hodili smo le, ko smo morali v trgovino ali lekarno, drugih podvigov pa se v povprečju nismo lotevali, morda tudi zaradi svaril zdravstvenih delavcev pred morebitnimi poškodbami. Svet se je dejansko za nekaj časa “ustavil”.

Rešitev je razmeroma preprosta

V naravi se ob predpostavki, da smo sami, ne moremo okužiti, zato je odlično zdravilo za psihične in fizične tegobe današnjega časa. Poskrbimo, da se bomo dovolj gibali, vadbo prilagodimo svojim trenutnim sposobnostim, a jo zmerno stopnjujmo. Za začetek bo dovolj, da gremo na enourni sprehod. Primerno se oblecimo in pojdimo ven v vsakem vremenu. Izogibajmo se hrupnim mestom, raje zavijmo na poljsko pot, hodimo ob robu travnika, če imamo možnost pa obiščimo bližnji ribnik ali reko.

Narava deluje na nas pomirjujoče, fizična aktivnost pa sprošča hormone sreče, dvigne srčni utrip in tako pomaga, da nam pade krvni tlak. Vmes razmišljajmo, ne bojmo se slabih misli. Domov se bomo nato zagotovo vrnili srečnejši in bolj pomirjeni.

Blagodejen je tudi zmeren do intenziven tek v naravi. Nekateri trdijo, da jim pomaga, če se dotikajo dreves; o pomenu povezovanja z rastlinami govorijo tudi nekatere raziskave, a o tem morda kdaj drugič. Poleg fizične aktivnosti je pomembno, da vzpostavimo dnevno rutino. Naredimo načrt in se ga držimo, dan pa smiselno razdelimo v krajše časovne enote, ko nekaj zavestno počnemo – skrbimo za lastno higieno, beremo, kuhamo z družinskimi člani in se veliko pogovarjamo. Kombinacija znižuje “koronski” stres, dokazano!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Obvladaj “koronski” stres – z gibanjem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja