Izberite kakovostne muharske čevlje, ki vam bodo dolgo služili

Čevlji za ribiške škornje oziroma hlačne škornje so eden pomembnejših delov ribičeve opreme (ne le za muharje!), saj je od njih odvisno, kako varno in udobno bomo brodili po strugi. V osnovi jih lahko delimo po vrsti podplata in načinu zavezovanja.

Po besedah Danila Bižala so pri nas najbolj priljubljeni muharski čevlji s podplatom iz filca

Letošnja sezona muharjenja (in brodenja po vodotokih) se počasi bliža koncu, kar je priložnost, da preverimo opremo in jo med zimo dopolnimo. Tokrat smo se v sodelovanju z ribiško trgovino Danilo Sport posvetili muharskim čevljem.

Vrsta podplata

Podplat je lahko narejen iz filca ali gume. Vsaka vrsta ima svoje prednosti, so pa pri nas najbolj priljubljeni podplati iz filca, in omogočajo boljši oprijem s podlago iz skal oziroma proda, posebej še v kombinaciji s posebnimi vijaki, ki jih montiramo v podplat. Slabost takšnega podplata je predvsem hitrejša obraba. Filc nudi dober oprijem povsod, kjer je dno poraščeno z algami in zato bolj spolzko.

Gumijasti podplat se bolje izkaže na mehkejšem terenu (mivka, ilovnato dno) in je obstojnejši. Pri takšnem podplatu je obvezna uporaba vijakov, saj na trši podlagi lahko zelo drsijo.

Kar se tiče zapenjanja čevljev, uporabljajo ribiči predvsem vezalke, nekaj je tudi modelov čevljev, ki jih zavezujemo s posebnim gumbom na zateg (v vodilih ima jekleno žico, ki zateguje oziroma sprošča nameščenost čevlja).

Domači ribiči uporabljajo predvsem čevlje, ki jih zapenjamo z vezalkami
Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri muharskih čevljev?

Pomembno je, da se posvetimo kakovosti. Najcenejši modeli so praviloma vprašljive kakovosti, njihova življenska doba pa je kratka. Običajno s težavo zdržijo eno sezono, so pa tudi neudobni in nestabilni. Pri izbiri čevljev je pomembno, da izračunamo, kako pogosto bomo lovili in kje najpogosteje lovimo (vodotok, sestava njegovega dna). Načeloma je bolje, da v čevlje investiramo malce več denarja, saj bodo boljši, varnejši, nudili bodo boljšo stabilnost gležnja, mi pa bomo lahko bolj uživali v ribolovu in po njegovem zaključku ne bomo tako utrujeni.

Po izkušnjah Danila Bižala, dolgoletnega ribiča, muharskega tekmovalca in lastnika trgovine Danilo Sport,  izstopajo po kakovosti čevlji blagovne znamke Simms.  So nekoliko dražji, vendar se na dolgi rok njihov nakup izplača. V programu omenjenega proizvajalca je tudi nekaj cenovno dostopnejših modelov čevljev.

Kakovostne modele izdelujejo po mnenju Bižala tudi proizvajalci Orvis, Patagonia, Korkers, Guideline in drugi. Dobro merilo kakovosti je običajno cena čevlja. Nekaj modelov je na voljo za manj kot 100 EUR, ti so praviloma toliko tudi vredni. Dobri modeli se začnejo pri približno 140 EUR, najboljši pa stanejo od 200 pa vse do 340 EUR in več.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Izberite kakovostne muharske čevlje, ki vam bodo dolgo služili

  • pri 12:57
    Permalink

    Se strinjam, da je med pomembno ribičevo opremo šteti dobre ribiške čevlje (kadar uporabljamo novejšo sestavljanko s t. i. “gore-tex” hlačami). Čevelj je tako pomemben kot dobre pnevmatike na vozilu. Nov BMW X7 bo težko dobro vodljiv (tracing in griping) z sedem let starimi Michelinovimi pnevmatikami. Enako je pri ribiškem čevlju. Če uporabljamo kvalitetne čevlje znamk, kot jih je naštel zgoraj že kolega Danilo, potem bo tudi muharjenje “z brodenjem” stabilno in udobno. Če je čevelj premajhen ali prevelik tudi ni v redu. Torej, vsako oblačilo ali čevelj je priporočljivo prej obuti z najdebelejšimi zimskimi nogavicami (sam imam vedno tri plasti debelih nogavic), saj tudi v poletnem času ribolov v mrzli vodi hitro pripelje v kakšen prehlad. Zato priporočam, ko se lotevamo nakupa hlač in škornjev (posebej ali v kompletu), da le-te predhodno pomerimo (oblečemo/obujemo) in se v njih dobro počutimo, še preden bomo pričeli s hojo ali pa bomo samo stali na priljubljenih ribiških mestih. Pa dober prijem.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja