Na kratko o ribiški etiki

Ribolov ni samo lovljenje rib, je predvsem kakovostno preživljanje prostega časa. Pri svojih dejanjih nismo sami, temveč z njimi vplivamo na druge ljudi, živali, naravo in okolje. O ribiški etiki zato govorimo že kar nekaj časa, a ker ljudje nismo popolni, je ponavljanje besed o tej pomembni plati človeškega življenja še kako pomembno.

Etika se kaže predvsem v odnosu do ljudi (ribičev), do rib ter drugih živali in narave. V nadaljevanju je nekaj pomenljivih misli o tem, kaj dela človeka zares velikega.

Etika v odnosu do drugih ribičev

Kot smo že večkrat napisali, se človekov odnos do narave pokaže tudi skozi prizmo njegovega odnosa do drugih ljudi. Ribiči naj bi se trudili, da se ob vodi pozdravimo, da nismo obrekljivi, čestitamo kolegom ob ulovih in se hkrati ne hvalimo s svojimi. V poglavje etike sodi tudi neosnovano modrovanje o upravičenosti uplena, uporabi tehnik ribolova in vab. Vsak ribič se odloči sam, kje, kako in kdaj bo lovil. Predvsem bi se morali truditi za upoštevanje ribolovnih pravil in drugih zakonskih predpisov, hkrati pa preganjati krivolovce. Dvig ribiške kulture je nekaj največjega, kar lahko v resnici doseže posameznik v svojem ribiškem življenju.

Etika v odnosu do rib

Ribe so središče našega življenja. Radi jih imamo, čeprav se do njih včasih obnašamo tako, kot se sploh ne spodobi. Kako lepo bi bilo videti, če bi bili vsi ribiči do rib spoštljivi. To ne pomeni, da si plena ne smemo prisvojiti, temveč da jim v vseh okoliščinah priznavamo dostojanstvo. Pri ribolovu na način ujemi in spusti se trudimo za to, da ima riba čim večje možnosti preživetja. Spominsko fotografiranje opravimo kar se da hitro, da rib ne izpostavljamo škodljivim vplivom.

Etika v odnosu do narave

To poglavje se verjetno tiče vseh ljudi, ne le ribičev. Ker ribiči preživimo veliko časa v naravi, smo še posebej občutljivi na neutemeljeno uničevanje, različne posege v okolje, in podobno. Pri preprečevanju uničevanja Zemlje, ki je naš edini dom, lahko vsaj malo pripomoremo tudi sami. Veliko bomo že naredili, če bomo sodelovali z ribiško družino, opozarjali na onesnaževalce in z zgledom vzgajali mlade. Vedno poskrbimo, da za seboj pospravimo smeti, hkrati pa ne spreminjamo ribolovnega mesta ali si kako drugače prisvajamo delčke narave in okolja.

Menimo, da bi bil z upoštevanjem zgornjih dobronamernih misli naš svet precej lepši. Kaj pa ti meniš o tej tematiki?

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • www.halifaxsociable.ca

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja