Beličarjenje s perlami je zelo zanimivo

Že poznaš drobne perle, posebne trnke z dodano obtežitvijo pisanih barv in različnih velikosti? Videti so kot umetne muhe brez perja in se lahko uporabljajo tudi za beličarjenje.

Ne vemo natančno, od kot izhajajo te zanimive umetne vabe. Ribiči jih pri nas ne uporabljajo pogosto, drugod pa so precej bolj priljubljene. Z njimi lahko beličarimo, zelo primerne pa so tudi za t.i. “ultra lahko” tehniko vijačenja. Seveda se jih bomo izogibali v revirjih, kjer je dovoljeno le muharjenje, te vabe namreč niso navezana umetna muha.

Perle navadno kombiniramo s kostnimi črvi, silikonskim tvisterjem ali katero drugo obliko umetne vabe. Pri ribolovu z njimi uporabimo ribiško palico z občutljivejšim vrhom in primerno kolesce. Nanj navijemo laks; najprimernejši je debeline od 0,10 do 0,14 mm.

Tehnika

Za prijeme manjših rib ali rib, ki aktivno lovijo, vodimo vabo blizu gladine. Na dno jo spustimo, ko drugje ni rib. Tam lahko pričakujemo tudi močnejši prijem, pri zategu in utrujanju moramo zato upoštevati nosilnost laksa.

Po perlah posežemo pri ribolovu na rekah, zelo dobre pa so tudi za ribolov na stoječih vodah. Belicam je všeč kombinacija kričečih barv. Te jih verjetno spominjajo na določeno fazo žuželke ali pa le spodbudijo apetit. V kombinaciji s kostnimi črvi so naravnost ubijalske za ribolov podusti, zelenik, rdečeperk, ostrižev, … Tudi veliki ploščiči se jih ne branijo.

V kolikor še nisi beličaril (ali vijačil) s perlami, ti priporočamo, da poskusiš. To so zelo zanimive vabe, ki se pri nas ne uporabljajo pogosto. Prav slednje je lahko tvoja nova prednost pred ostalimi ribiči.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili naslednji vir:

 • mivardi.cz

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Beličarjenje s perlami je zelo zanimivo

 • 22/01/2019 pri 14:29
  Permalink

  Kje je možno kupiti te vabe ?

  Hvala,

  Aleksander

  Odgovori
  • 22/01/2019 pri 17:29
   Permalink

   Pozdravljeni! Po naših podatkih jih pri nas ni mogoče dobiti. Najbližje naj bi bile na voljo na Češkem, kjer jih radi uporabljajo.

   Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja