Muharjenje v spomladanskih mesecih za začetnike – 2. del

Kot sem že omenil v prvem delu bloga Muharjenje v spomladanskih mesecih za začetnike, lov na vloženke ni preveč zahteven, tako da se skoraj vsak muhar, tudi tisti z manj znanja, lahko nadeja dobrega ulova v teh prvih dneh sezone.  Navedel bom nekaj osnovnih napotkov za tiste, ki se šele uvajate v skrivnosti muharjenjem, da boste na začetku sezone uspešni in ujamete kakšo ribo več.

Med iskušenejšimi muharji je znano, da vloženke niso preveč pametne in previdne pri jemanju ponujenih vab. Verjetno razlog tiči v tem, kar sem že omenil, da so bile svoje celo življenje v zaprtih bazenih, kjer so rasle in se redile ob nenehni prisotnosti in  hranjenju s strani človeka, ribogojca.

Kot prvo bi omenil uporabo čim tanjših predvrvic, najtanjšo, ki jo boste kot začetnik lahko še obvladali.  Kaj s tem mislim, najlonska trnica premera 0,14 bo v teh razmerah in pri vloženkah več kot zadosti med uporabo ličink in suhih muh. Dočim nekaj drugega je, če boste lovili s potezankami. Tam le uporabite premer 0,20mm ali več. Tudi uporaba predvrvic iz fluorokarbona nebo odveč. Postrvi, ki jih boste lovili niso močne, kot njihove divje sorodnice, saj se še niso prilagodile razmeram tekoče vode in s tem še niso pridobile potrebne mišične mase. Vloženke bomo lovili tako v rekah kot v jezerih in v obeh tipih voda so precej lahko ulovljive. Osnova je, da jih na nek način zainteresiramo za našo muho. To lahko naredimo na več načinov. Prvi je vsekakor barva naše muhe. Lahko je fluorescentna, popolnoma skregana z naravnimi barvami v vodi, na primer oranžna, vijolčna, roza itd.. Muhe so lahko svetleče, polne različnih umetnih materijalov, ki dobesedno žarijo, tako kot na primer uporaba različnih trakov kot je Flashabou ali Kristal flash za telo, rep ali oprsje, ki odbijajo previdne “naturke” k prijemu, dobesedno pa privlačijo neizkušene vloženke. Ter seveda na koncu sama oblika in velikost muhe na katero boste lovili na začetku sezone, ki pa bo predočila veliko življenja in gibanja ter s tem oddala veliko vibracij v vodi. Le ta, bo opažena s strani vloženk veliko prej, kot umetna stvaritev, ki teh vibracij nebo povzročala. Tako lahko dodate, vkomponirate pri izdelavi ličink, potopk ali potezank še kako tanjšo gumico, ki bo dala tisto nekaj več vaši muhi.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

One thought on “Muharjenje v spomladanskih mesecih za začetnike – 2. del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja