Morski ježek je specialiteta

Obožujejo ga na Japonskem, kjer ga imenujejo uni, z njimi se sladkajo gurmani v Franciji, Italiji in drugod po svetu, vedno bolj pa je priljubljen tudi pri nas. Morski ježek je odlična, a vsaj v Sloveniji težko dostopna zimska morska specialiteta.

Na svetu živi več kot 1000 različnih vrst morskih ježkov, na Jadranu jih je okoli 20 (v slovenskem morju živi 11 vrst morskih ježkov, od njih so užitne tri vrste).

Prehransko zanimive so gonade oziroma spolne žleze v notranjosti morskega ježka. Vsak ježek jih ima 5 in so pri samcih rumeno-oranžne, pri samicah pa rdeče-oranžne. Navadno jih uživamo surove, saj so izjemno nežne in pri kuhanju hitro razpadejo. Na Japonskem prisegajo na gonade ježkov v sušiju ali sašimiju, pri sosedih Italijanih, denimo, jih pojedo kar z žličko. Gre za drago poslastico, kilogram ježkov stane skoraj 400 EUR.

Pri nas nimamo posebno dolge tradicije uživanja morskih ježkov, drugače pa je v drugih sredozemskih deželah, zlasti zahodno od nas. Svežega ježka odprejo s posebnimi kleščami, z žličko poberejo užitno notranjost in jo pojedo kar tako, lahko pa jo obogatijo z malce limoninega soka, oljčnega olja, s kruhom in kozarcem rdečega vina.

Gonade ježka imajo izjemno močan morski okus, pravi koncentrat morja, kot pravijo nekateri. Ker je morski ježek nizko v prehranjevalni verigi, ima v tkivu nakopičenih manj toksinov, kot denimo tuna.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Morski ježek je specialiteta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja