Pozor: v teh primerih lahko dobiš kazen!

Če lovimo brez dovolilnice, če si prilastimo več rib, kot to dovoljujejo pravila, če lovimo v času, ki za lov ni predviden in tako naprej, nas ribiški čuvaj lahko kaznuje. O osnovnih pravilih smo pisali že pred časom, danes pa se posvečamo posebnostim na sladkih vodah in na morju. Kaj vse je eksplicitno prepovedano?

To, da ne smemo loviti brez veljavne dovolilnice, že vemo. Tudi, da si ne smemo prilastiti več rib ali točno določene vrste rib ali podmerske ribe. Več o tem smo že pred nekaj leti napisali na zelo odmevnem blogu. Preberete si ga lahko tukaj. Danes si bomo ogledali, kaj vse je z zakoni ali državnimi pravilniki eksplicitno prepovedano.

Ribolov na sladkih vodah

Na sladkih vodah so pravila na prvi pogled ostrejša kot na morju, vsaj za športne ribiče, saj so naravni viri sladkih voda bolj omejeni, ne poznamo tudi gospodarskega ribolova. Prepovedan je ribolov z elektriko, z eksplozivnimi sredstvi, z ostmi, nastavki in (podvodnimi) puškami, z omamnimi sredstvi in z mrežami.

Ribolov z elektriko je prepovedan, z agregati smejo ribe izlavljati samo posebej usposobljeni člani ribiških družin ali strokovnjaki drugih upravljavcev.

Ribolov z eksplozivom je prepovedan, v primeru masovnih pomorov pa dobi tudi znake kaznivega dejanja.

Ribolov z ostmi, nastavki in (podvodnimi) puškami je prepovedan. Kot osti so mišljene ostre priprave na koncu palice, s katerimi zabadamo ribe. Kljub jasni zakonodaji naj bi prihajalo do kršitev predvsem v času drsti, ko brezvestni posamezniki nabadajo podusti, platnice, sulce in druge ribje vrste, ki so med drstjo seveda manj občutljive na prisotnost človeka.

Na sladkih vodah je uporaba podvodnih pušk prepovedana. Prav tako ne smemo nastavljati vab na samostojnih laksih in jih pustiti v vodi.

Ribolov z omamnimi sredstvi je prepovedan, tako hranjenje s temi sredstvi kot sam ribolov z njimi (vaba).

Zadrževanje živih rib je prepovedano. 2. odstavek 15. člena državnega Pravilnika določa, da moramo ribo takoj izpustiti na prostost oziroma jo usmrtiti na način, da se je ne muči. Zadrževanje rib v čuvaricah in t.i. sackih je prepovedano, izjema naj bi bile čuvarice na ribiških tekmah.

Ribolov z mrežami: rib nikakor ne smemo loviti, niti omejevati ali zadrževati z mrežami, tako vlečnimi kot nastavljenimi. Prav tako niso dovoljeni koši, saki in vrše, križaki pa so pri nas denimo prepovedani že vse od leta 1954. Izjemoma je izlov z mrežami dovoljen ribiškim družinam in drugim upravljavcev, ko opravljajo reševanje rib ali izlov zaradi sanacije ali posegov v vodotok.

Ribolov na morju

Za morski ribolov s čolna moramo imeti prav tako veljavno dovolilnico. (Ta ni potrebna, če lovimo z obale.) V slovenskem morju moramo dovolilnico kupiti vsaj pol ure pred izvajanjem ribolova.

Na morju lahko lovimo tudi s podvodno puško, a moramo imeti za to posebno dovoljenje.

V primeru kršitev vas lahko doleti sankcija, ki je opredeljena v Zakonu o sladkovodnem ribištvu, in sicer v njegovem 66., 67. ali 68. členu.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja